Matematik

Problemløsning

26. august 2008 af jesper_clemme (Slettet)

Opgaven lyder som følger og er beregnet til 4-6.klassetrin, men jeg synes man mangler noget med afstand samt hastighed for at kunne "regne" noget i denne opgave:

- en mands kone henter ham hver dag på stationen og kører ham hjem

 - en dag ankommer han en time for tidligt på stationen og begynder at gå hjem ad den vej hans kone kører

- konen møder manden undervejs og kører ham resten af vejen

- hvis han havde ventet på stationen ville hun have hentet ham præcis på slaget. Nu kommer han 20minutter før han plejede...

- hvormange minutter har manden gået???


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Formuleringen er lidt uklar. Jeg antager, at der menes, at han er tyve minutter før hjemme end normalt. Normalt ville være, hvis hans kone havde kørt ham fra stationen på det tidspunkt, han skulle være ankommet.

Men opgaven kan godt løses! Lad mig se, hvor matematisk jeg kan gøre det... Hvis vi kalder konens tidsforbrug i minutter pr. vej til stationen for t, så ville hun normalt bruge 2t på at hente sin mand. I dag møder hun ham før stationen og nøjes med at køre 2t-20, hvorfor de er 20 minutter tidligere hjemme. Idet vi antager, at tidsforbruget er ens begge veje, har hun kørt i t-10 minutter hver vej. Hun møder altså manden 10 minutter før planlagt. Da manden ankom 60 minutter før planlagt, har han derfor gået i 60-10 minutter, altså 50 minutter.

Og så spørger du måske, hvordan man skal få idéen til denne måde at stille det op på... Og det ved jeg faktisk ikke :( Det kan være andre har et bud på, hvad man kan lære af denne opgave - den handler om at oversætte en sproglig formulering til en matematisk formulering, hvilket jeg ved mange har svært ved. Jeg er universitetsstuderende og derfor i træning. Måske var det bare meningen at man skulle tænke "konen sparer ti minutter pr. vej" uden at skrive det matematisk op... Hvem ved :)


Skriv et svar til: Problemløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.