Matematik

liniens ligning

26. august 2008 af cami87 (Slettet)

Hej nogle som kan hjælpe mig med lige at få nogle ting på det rene med liliens ligning som jo er y=ax+b

hvordan beregne man a og b,

Jeg har fået en opgave som lyder således: udviklingen i den gennemsnitlige levetid for danske kvinder kan for årene efter 1995 med god tilnærmelse beskrives ved en linær model. y=ax+b

hvor x er antallet af år efter 1995 og y er middellevetiden.

middellevetiden er vokset fra 78 år 1995 til 80,3 år 2005

a) bestem tallene a og b

b) i hvilket år er middellevetiden 81,5 år hvis udviklingen fortsætter.

er der nogle der kan hjælpe mig med lige at friske det op??

mvh Camilla


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. august 2008 af Isomorphician

a = (y2-y1)/(x2-x1)

Indsæt a og et punkt (x0, y0) i:

y0 = ax0 + b, og isoler b.

....

løs 81,5 = ax + b
 


Svar #2
26. august 2008 af cami87 (Slettet)

Hvad mener du med at isolere b?? ved godt at jeg sikkert spørger dumt... men hvordan får jeg det punkt jeg skal indsætte det med y0=ax0+b??


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. august 2008 af Isomorphician

Punktet du indsætter er et af de punkter du får oplyst i opgaven.

Hvis du sætter 1995 til år 0, er punkterne (0, 78) og (10, 80,3).

Dermed er der kun én ubekendt tilbage i ligningen, som du isolerer på den ene side af lighedstegnet.


Svar #4
26. august 2008 af cami87 (Slettet)

tak fandt ud af det, tror jeg er lidt træt... det jo egentligt ret simpelt, men hjene frossede lige fast, men mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: liniens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.