Kemi

Navngivning og Strukturformler

27. august 2008 af mussensara (Slettet)

jeg kunne godt bruge lidt hjælp til denne opg:)

Undersøgelse af nogle organiske stoffer
Nedenfor er opskrevet formler for fem organiske stoffer.
I C6H5-COOH
II CH3OH
III CH3-CH(CH3)-CH2-CHO
IV CH2=CH-CH(C2H5)-CH2-CH3
V CH3-CCl2F
a) Angiv systematiske navne for stofferne II, III og IV
b) Angiv strukturformlen for stoffet V og for de stoffer, der har samme molekyleformel som stof V. Et er disse isomere stoffer findes i to optisk aktive former – Hvilket?
Stoffet V fremstilles ved en additionsreaktion, idet man adderer HCl til 1-chlor – 1-fluorethen
c) Opskriv reaktionsskemaet for additionsreaktionen
I et undervisningslaboratorium får en elev udleveret 4 glas mærket A, B, C og D. Hvert af de fire glas indeholder stofferne I, II, III og IV, men eleven får ikke at vide, hvilket af stofferne det enkelte glas indeholder.
Eleven udfører nu en række prøver på stofferne og når frem til blandt andet følgende resultater:
Stoffet i glas A adderer Br2.
Stoffet i glas B er blandbart med vand i alle forhold. Blandingen reagere hverken surt eller basisk.
Stoffet i glas C giver bundfald med 2,4-dinitrophenylhydrazin og kan oxideres til en carboxylsyre.
Stoffet i glas D er et fast stof, som reagerer syre i vandig opløsning.
d) Hvilke af stofferne I, II, III, IV var i glassene A, B, C og D?
- begrund dit svar, evt. med reaktionsskemaer
 

nogen der kan hjælpe?


Svar #1
18. september 2008 af mussensara (Slettet)

opg 2 - undersøgelse af nogle organiske stoffer
a) Angiv systematiske navne for stofferne II, III og IV
I C6H5-COOH
II CH3OH - methanol
III CH3-CH(CH3)-CH2-CHO - 3-methylbutanal
IV CH2=CH-CH(C2H5)-CH2-CH3 - 3-ethylpent -1-en
V CH3-CCl2F
b) Angiv strukturformlen for stoffet V og for de stoffer, der har samme molekyleformel som stof V. Et er disse isomere stoffer findes i to optisk aktive former – Hvilket?
Dette skal gøres 3.D og med stregformel
H3C-CCl2F , H2FC-C H Cl2 , H2ClC-CHClF
det sidste stof er optisk aktivt, dad et sidste C-atom har 4 forskellige grupper bundet direkte til sig Cl, F, H og CHCl2
Stoffet V fremstilles ved en additionsreaktion, idet man adderer HCl til 1-chlor – 1-fluorethen
c) Opskriv reaktionsskemaet for additionsreaktionen
H2C=CClF + HCl ? CH3-CCl2F
d)
Stoffet i glas A adderer Br2. – kun umættede forbindelser laver additionsreaktion, ergo kan dette stof kun være IV
Stoffet i glas B er blandbart med vand i alle forhold. Blandingen reagerer hverken surt eller basisk. – OH og COOH er stærk hydrofile grupper, som kan gøre hele stoffet blandbart med vand, hvis den hydrofobe gruppe af CH ikke bliver for stor, allerede med 3-4 CH grupper vil blandbarheden ikke længere være uendelig, så dette stof kan kun være stof nr II . Alifatiske alkoholer har heller ingen syre base egenskaber,
Stoffet i glas C giver bundfald med 2,4-dinitrophenylhydrazin og kan oxideres til en carboxylsyre. - denne prøve er positiv på oxo-grupper, aldehyder er oxogrupper og aldehyder oxideres med milde oxidationsmidler til carboxylsyre ergo er dette stof nr III
Stoffet i glas D er et fast stof, som reagerer syre i vandig opløsning. Carboxylsyregrupper reagerer surt og har høje koge smeltepunkter derfor er stof nr. I fast ved stuetemperatur og det reagerer syrt.
 


Skriv et svar til: Navngivning og Strukturformler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.