Engelsk

rettelse af engelsk essay

01. september 2008 af pouli (Slettet)

Er der nogen der vil være så hjælpsomme at kigge mit essay igennem eller noget af det :)

Det skal helst være så jeg kan se hvor der er rettet så jeg kan lære noget af det ;)

The Rose Tree


The text which I am about to analyse is a folktale called “The Rose Tree”.
The folktale deals with the problems that can arise between a stepmother and a stepchild.
The text has a lot of typical folktale characteristics. There is e.g. the structure, the motifs, the formality and the language. You can analyse the structure of a folktale through models of analysis. The 8 elements which are written out of “The Morphology of the folktale” which is a list of 31 different elements can be used to analyse folktales.
 

This is the 8 elements:
1. The main character, or hero, meets a problem
- The girl has to bring her stepmother the candles.

2. He or she sets out to do a task
- She is being sent out to get her stepmother a pound of candles from the grocers shop

3. He or she meets an opponent or a helper
- The girl meets the dog which runs away with the candles three times.

4. The hero has a test
- The stepmother ask her to lay her head down on her lap and therefore she test the girls trust

5. The hero is temporarily defeated and needs some sort of miracle
- The girl is subconscious defeated by the stepmother, because she is lying on her lap and she therefore is easy to beat

6. The hero uses e.g. three gifts in battles with the opponent - or does three tasks.
- First the stepmother ask her to fetch her at billet of wood, then an axe and then she has to lay her head down on the billet.

7. The opponent is beaten
- The stepmother dies when a millstone fell down on her head

8. The hero’s success leads to money, marriage and/or wisdom
- The girl hasn’t received money, marriage or wisdom. But she has received some sort of wisdom and money even though she is dead through her brother and father.

At first in the text there is a typical sentence for folktales; “There was once upon a time...“ Then there is the opposition of good and evil, and the opposition of life and death. In “The Rose Tree” is this opposition in figure of the girl, her brother and the dad for the good site and the stepmother and the dog is the figures for the evil site. The opposition life and death is shown through the whole story where the stepmother tries to get rid of the girl. Repetitions are also typical motifs in folktales. In this text the number of three which is a magical number is shown for several times. At first the girl buy tree bunches of candles, and when the little girl in the end lies on the evil stepmothers lap the stepmother ask her to do three things for her before the stepmother hit her with the axe. The number of three is also shown when the bird sings the song for three times and when the three men say the three words; “Stock!” “Stone!” “Dead!” and cry out to the bird together.
The level of formality and language in the text is very formal because there has not been used slang or other things that could make a text more informal.

We can try to understand the significance of the relationship between the girl and the stepmother with Sigmund Freud believes. He thought that a child about the age of four or five are directed towards the parent of the opposite sex. Through Freud’s believe is a girl attracted to her father and jealous of his mother. This believes is called the Electra complex. The Electra complex could be one of the reasons for the distance between the girl and her stepmother in the text.
 

Ps. ved godt den er lang men det behøves ikke være det hele :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2008 af Isomorphician

The 8 elements = The eight... (tal fra ét til ti skrives gerne med bogstaver)

This is the 8 elements = These are the eight elements

grocers shop = grocer's shop (ejefalds s)

The stepmother ask = The stepmother asks (3. person ental)

she test the girls trust = she tests the girl's trust

subconscious = subconsciously

hasn't = has not (pænere skriftligt)

is this opposition in figure of the girl = this opposition is in figure

the stepmother and the dog is = the stepmother and the dog are (flertal)

the number of three = the number three

is shown for several times = is shown several times

the girl buy = the girl buys

stepmothers lap = stepmother's lap

stepmother hit = stepmother hits

song for three times = song three times

Sigmund Freud believes = Sigmund Freud's beliefs

child about the age of four or five are = child around the age of four or five is

believe = beliefs

is a girl attracted = a girl is attracted

This believes is = These beliefs are


Svar #2
01. september 2008 af pouli (Slettet)

Tak for hjælpen - har lige lavet en tilføjelse :)

The contract model can also be used to analyse the structure of the story.
1. At first there is a contract where there is harmony inside the family
2. Then the contract is broken because the stepmother hates the girl
3. Then the girl is in “the out world” to get the stepmothers candles
4. Then the girl is passing the stepmothers test and the stepmother kills her
5. Then the contract is remade when the stepmother is killed and the girl is getting her revenge and the father and son is living in harmony.
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. september 2008 af Isomorphician

the stepmothers test = the stepmother's test


Skriv et svar til: rettelse af engelsk essay

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.