Matematik

Parabel

04. september 2008 af SejeAmalie (Slettet)

Jeg sidder med denne her opgave, som volder mig nogle problemer?

En parabel skærer x-aksen i punkterne (-1,0) og (4,0) og y-aksen (0,4)
Find en ligning for parablen

hvordan skal jegb gribe det an?

håber nogle vil hjælpe.

på forhånd tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2008 af peter lind

Parablens ligning er y=ax^2+bx+c. Du kender værdien for tre værdier af x. Sæt dem ind og du får 3 ligninger med 3 ubekendte. Start med den sidste altså med at sætte x=0. Det giver den simpleste ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. september 2008 af blackduck (Slettet)

Bemærk at du har fået de to rødder oplyst, nemlig r1 = -1 og r2 = 4.

Du kender (muligvis, ellers er opgaven ikke helt nem) til faktorisering af polynomier. En parabel ax^2+bx+c kan skrives som a*(x-r1)*(x-r2). Da du allerede kender de to rødder har du a*(x+1)*(x-4). Du ved også, at når x=0 skal parablen være lig med 4. Du kan derfor finde a ved at løse ligningen a*(0+1)*(0-4)=4 som giver a=-1.

Du kan så evt. gange paranteserne ud hvis du vil have det på den ikke-faktoriserede form, men det er bestemt ikke nødvendigt.


Skriv et svar til: Parabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.