Kemi

HASTER ...... REDOXTETRERING

07. september 2008 af kscn (Slettet)

til mange redoxtetreringer benyttes en 0,02 M KMnO4- opløsning. opløsningen er imidlertid ikk stabil i længere tid, og man må derfor indstille den med jævne mellemrum.
Der afvejes en mængde Na2C2O4 som opløses i svovlsyre og titreres med KMnO4- opløsningen.

ved en given indstilling blev der afvejet 0,189g Na2C2O4. der titreres indtil reaktionsblandingen bliver svagt rødviolet, og på buretten aflæses et forbrug på 26,3 mL .

A) afstem reaktionsskemaet. ( det har jeg gjort)
 2MnO4- +  5 C2O42-   + 16H+   =>   2Mn2+  + 10CO2   + 8H2O

B) beregn den aktuelle koncentration af MnO4- i KMnO4- opløsningen ( denne koncentration får jeg til 0,02mol/L) ??? Vil I være søde at skrive den rigtige facit og formel?? 

c) beregn en værdi for volumenet af den mængde CO2(g) der kan dannes ved reakktionen. (antag at en mol gas fylder 24,4L) . 

hvorfor kommer der ikk så meget CO2 som beregnet??

Hvordan laver man opg B og C ???  


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2008 af mathon

til støkiometrisk beregning:

2KMnO4  +  5Na2C2O4  + 8H2SO4  --->  2MnSO4  +  K2SO4  + 5Na2SO4  + 10CO2  + 8H2O

5 mol Na2C2O4 ækvivalerer 2 mol KMnO4, dvs. i mængdeforholdet 5:226,3

M(Na2C2O4) = 134 g/mol

Na2C2O4-mængde
(0,189 g)/(134 g/mol) = 0,0014104 mol

som ækvivalerer

KMnO4-mængden (2/5)*(0,0014104 mol)  =  0,00056418 mol
cKMnO4_aktuel = (0,56418 mmol)/(26,3 mL)  =  0,021452 mmol/mL = 0,021452 mol/L = 0,021452 M


Svar #2
07. september 2008 af kscn (Slettet)

mange tak.. men er det et svar til opgave B?? Og hvad med opg C ? hvordan skal jeg lave den???


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2008 af mathon

du bliver nødt til at sætte dig nærmere ind i B)

for du forstår det ikke fremgår det af dine bemærkninger, som nok så meget er centreret om at få facit med forklaring direkte klar til aflevering.


Svar #4
07. september 2008 af kscn (Slettet)

okaay...

jeg havde også fået B til 0,021 M

 jeg prøver at lave C  :P men nej jeg vil bare have en hint til hvordan man måske kan lave det? Men tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2008 af mathon

OK

af #1's reaktion ses,at

5 mol Na2C2O4  ækvivalerer 10 mol CO2, dvs. i mængdeforholdet 1:2

0,0014104 mol Na2C2O4  ækvivalerer 2*(0,0014104 mol) CO2 = 0,002821 mol CO2

0,002821 mol CO2 fylder (0,002821 mol)*(24,4L/mol) = 0,068828 L = ca. 68,8 mL


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. september 2008 af WILDERT (Slettet)

Hej mathon ..

e har lige et spørgsmål.

Hvor får du S fra i din reaktion?

Der er ikke svovl med i den redox


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. september 2008 af mathon

#6
citat

"..... som opløses i svovlsyre...."


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2008 af Malus (Slettet)

Hey mathon, den sidste del af spørgsmål c, altså: "Hvorfor kommer der ikke så meget CO2(g) som beregnet?"

Skyldes det bare at reaktionen ikke er stabil over længere tid? som der nævnes i starten, eller hvorfor kommer der ikke så meget gas?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2008 af mathon

CO2 er noget opløselig i vand, ca. 1 volumen CO2 i 1 volumen H2O ved stuetemperatur.

...en del af den udviklede CO2 forbliver således i opløsningen...


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. oktober 2008 af mathon

en KMnO4- opløsning er ikke stabil ved længere tids henstand

det har ikke noget med selve
stabiliteten i processen


2KMnO4 + 5Na2C2O4 + 8H2SO4 ---> 2MnSO4 + K2SO4 + 5Na2SO4 + 10CO2 + 8H2O

at gøre.


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. august 2012 af Gonyali (Slettet)

sidder med den samme opgave, men kan ikke finde ud af hvor H2SO4 kommer fra  i svar#1?? i reaktionsskemaet?


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. august 2012 af mathon

@#11
       
læs opgaveteksten
               
        "Der afvejes en mængde Na2C2O4 som opløses i svovlsyre og titreres med KMnO4-opløsningen"


Skriv et svar til: HASTER ...... REDOXTETRERING

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.