Dansk

Haster!!!!! hjælp til en analyse af en artikel.

08. september 2008 af baresso (Slettet)

Hej alle sammen, mit dilemma ligger i, at jeg har så forbandet svært ved at starte på min stil.
Hvordan skal jeg gribe denne opgave an? nogen ideer til hvordan jeg skal starte??
Jeg skal som sagt gøre rede for hovedindholdet af anmeldelsen, skrevet af Ida Relsted.

hvilke citater kan jeg starte ud med? og hvordan skal jeg bære mig ad.

- meld tilbage hurtigt.

(Opgave:)
Gør rede for hovedindholdet af nedenstående anmeldelse og tag stilling til anmelderens mening om bogen. Den understregede del skal indgå i din stillingtagen (l.26-29)

Vejledning: Din redegørelse skal være neutral og indeholde citater fra og/eller henvisninger til teksten. Din stillingtagen skal være begrundet. Der skal være sammenhæng mellem opgavens to dele.
Opgaven skal fylde mellem 300 og 500 ord – skriv antallet af ord i opgaven. Vælg selv en overskrift!

Virkelighedshunger! Af Ida Relsted Iversen (Fyens Stiftstidende 24 august 2002)

JUNKIER: Imponerende moppedrengsroman fra realismens Aalborg

Imponerende. Sådan beskriver man bedst Jakob Ejersbos moppedrengsroman"Nordkraft".
Forsidefotografiet viser Nordkraftværket i Aalborg, som det ligger ved havnen i skumringstiden og ser både skræmmende stort og næsten poetisk ud. Stemningen er præget af at være menneskeskabt, men også uoverskuelig, hvilket romanen kommer til at afspejle.
Romanen imponerer, fordi den går imod både forfatterens tidligere fascination af overfladefænomener - som i novelledebuten fra 2000 med den lidt for rammende titel "Superego" - og halvfemsernes fokus på eksperimenterende, knappe og fortænkte romaner. Pludselig tør Ejersbo at være noget så befriende umoderne som realist.
Tematisk kredses om det vanskelige ved at undslippe fortidens spøgelser, knækkede familier og triste skæbner, som klarer sig på trods.
I sin virkelighedshungrende stil indrammer "Nordkraft" livet blandt en gruppe unge, som i Aalborg i første halvdel af halvfemserne alle bevæger sig indenfor det mildere narkomiljø. Romanen er opdelt i tre afsnit, hvor de to første tager udgangspunkt i enkeltpersoners hverdag, mens sidste afsnit træder ud for at lade en gruppe venner mødes til begravelse efter at en af dem er død af en overdosis.
I "Junkiehunde" lever Maria, den kun 20-årige såkaldte pusherfrau - hvilket udtales på tysk - sammen med den rygradsløse Asger, der er aspirerende hjemmetatovør og ikke kan tage sig sammen til noget som helst. Livet bliver ikke lettere af, at kunderne konstant banker på døren, at politiet kommer forbi, at hun må tage på smuglerture til Christiania, og at Asgers to udsultede rottweilere, Tripper og Tjalfe, opfører sig mistænkeligt. Og som om det ikke var nok, bliver Maria fascineret af den iranske desertør Hossein, der forsøger at få hende ud af miljøet. Men har en pige som Maria overhovedet en chance?
Selv om det lyder barsk og trist, er tonen til tider humoristisk og uden selvmedlidenhed. Og på den måde er det både en styrke og en svaghed, at romanen ikke tager stilling. Tingenes tilstand beskrives minutiøst og ofte virkningsfuldt, men der ligger ingen etisk dimension i romanen. På sin vis er det befriende, at den ikke har en morale, men samtidig betyder det også, at den svæver i uvished.
Alligevel kan uvisheden være nødvendig, når Ejersbo vil vise en bid af en virkelighed, som de fleste lukker øjnene for. Som led i sit realismeprojekt kan forfatteren selvsagt ikke bryde ind med kommentarer og fordømmelse, ligesom vi heller ikke får foræret en vejledning i den virkelige verden.
Projektet er modigt og sympatisk. At den første historie "Junkiehunde" er betydelig bedre end de næste to, "Broen" og "Begravelse", er ikke så væsentligt. Hatten af for en mand, der tør lukke litteraturen ud af sin kunstfærdige osteklokke for at tage livtag med skræmmende emner som virkeligheden selv.
 


Skriv et svar til: Haster!!!!! hjælp til en analyse af en artikel.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.