Matematik

Eksponentiel

09. september 2008 af Miasss (Slettet)

Hej allesammen, håber virkelig at nogle kan hjælpe og rette det her :D

Gennem en årrække har man på Sable Island optalt antallet af unger, som gråsælerne fik. Nedenstående tabel viser sammenhørende værdier af antal år efter 1970 og antal unger
 

(skal forstille en tabel)

Antal år efter unger | 0 | 8 | 11 | 14 | 17 | 20 | 23 |27
Antal unger..............| 700 | 2500 | 3400 | 5200 | 7500 | 11000 | 16000 | 25300
 


Det oplyses, at sammenhængen mellem antallet af unger og antal år efter 1970 med tilnærmelse kan beskrives ved en matematisk model af formen
y = b * a^x
Hvor y er antallet af unger og x er antal år efter 1970.
 

a) Bestem tallene a og b
 

 b =891,965
a= 1,13274

b) Bestem fordoblingskonstanten for y
 

= fordoblingskonstanten for y er  (kan det passe)

c) Benyt modellen til at bestemme den årlige procentvise tilvækst iantal unger (den forstår jeg bare ikke?)


Svar #1
09. september 2008 af Miasss (Slettet)

hovsa

b ) fordoblingskonstanten for y =  5,56122


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. september 2008 af lepetitdanois (Slettet)

Fordoblingskonstanten T findes ved:

log(2)/log(a)

<=>

log(2)/log(1,13274) = 5,56122.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2008 af mathon

a = 1,140387

b = 787

T2 = 5,3 år

y = 787*1,140387x

sidste spørgsmål:
se på fremskrivningsfaktoren


Svar #4
09. september 2008 af Miasss (Slettet)

a = 1,140387

b = 787
 

forstår ikke hvordan du får det til det ? sætter man bare ikke tallene ind i list1 og list2??


Svar #5
09. september 2008 af Miasss (Slettet)

sorry sorry, der er bare noget galt med min lommeregner.

men hvordan kan man lave

) Benyt modellen til at bestemme den årlige procentvise tilvækst iantal unger


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. september 2008 af mathon

yo = 787*1,140387xo

y = 787*1,140387xo+1 = 1,140387*(787*1,140387xo) = 1,140387*yo

årlig tilvækst =  (y-yo) = (1,140387*yo - yo) = 0,140387*yo

årlig tilvækst i pct. = ((0,140387*yo)/yo)*100% = 14,0 %

kan ses direkte af fremskrivningsfaktoren

1,140387 = 1,00 + 0,140387  = 100%  +  14,0%

hvilket jeg forsøgte at få dig til at benytte.
Men det skulle gå anderledes  :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. september 2008 af mathon

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/97569


Svar #8
09. september 2008 af Miasss (Slettet)

mathon

kan man ikke bare også gøre på denne her måde som ibibibi viste

r= a-1 = 1,14 – 1 = 0,14 = 14 %

p.s kan du forklare hvad r står for :S ?


Skriv et svar til: Eksponentiel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.