Kemi

propansyre

10. september 2008 af Oziriz (Slettet)

Propansyrens syrechlorid , propanoylchlorid, reagerer spontant med vand under dannelse af propansyre:

C2H5-COCl + H2O ->

a) Gør ovenstående reaktionsskema færdigt, idet du angiver strukturformler med for de organiske stoffer.

25,3 g propanoylchlorid blandes forsigtigt med 100 g vand, hvorefter propansyren renfremstilles ved destillation.

b)Beregn det teoretiske udbytte af propansyre.

Ville være SUPER med noget hjælp , for jeg er virkelig helt blank :S


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2008 af Da-ted (Slettet)

Reaktionsskemaet danner på højresiden propansyre (det står der i teksten) + et andet stof. Propansyre har formlen C2H5-COOH.. Det der er blevet byttet om fra propanoylchlorid er altså en Cl-gruppe med en -OH-gruppe. Du kan kun tage din OH-gruppe fra H2O. Når du har taget denne gruppe vil der være en rest, som reagerer med Cl-gruppen.

b) Når du har fundet reaktionsskemaet finder du først ud af om det er vand eller propanoylchlorid der er den begrænsende faktor (eller om der er ækvivalente mængder).. Dette gør du ved at bruge formlen n=m/M for hvert enkelt af dem. Den der har den laveste stofmængde, n, er den begrænsende faktor. Når dette er gjort ser du hvor mange mol dette svarer til over på den anden side af pilen. Altså hvor mange mol propansyre du ahr fået fremstillet. Nu bruger du så m=M*n og finder massen af propansyren:)
Sådan jeg ville gøre


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2008 af mathon

mængdeforhold:

M(C2H5-COCl) = 92,5 g/mol

M(H2O) = 18 g/mol

M(C2H5-COOH) = 74 g/mol

C2H5-COCl     +     H2O     --->     C2H5-COOH     +     HCl

1mol....................1 mol

92,5 g ækvivalerer 18 g

dvs.

25,3 g  ækvivalerer ((18g)/92,5)*25,3 = 4,92 g,

så der er rigeligt med vand (100 g)

92,5 g C2H5-COCl ækvivalerer 74 g C2H5-COOH

25,3 g C2H5-COCl ækvivalerer (74 g/92,5)*25,3 = 20,24 g C2H5-COOH


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/130660


Skriv et svar til: propansyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.