Kemi

haster

11. september 2008 af sød-janni (Slettet)

En opløsning er fremstillet ved at komme 65,0 mL 0,150 M HCl og 85,0 mL 0,0528 M HNO3 i en 500 mL målekolbe og fylde op til mærket med demi vand.

a) beregn ph for opløsningen

opløsningen hældes ud i et bægerglas, hvori der findes 2,50 g NaOH (s)

b) opskriv et reaktionsskema for den reaktion, der finder sted i bægerglasset

når reaktionen er slut, afløles opløsningen til 25 grader. Voluminet er stadig 500 mL

c) beregn pH for den nye opløsning
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. september 2008 af Da-ted (Slettet)

To stærke syrer... Du regner ud hvor mange mol salt- og salpetersyre der kommes i kolben. Dette deles med 0,5L. Nu har du koncentrationen af H3O+ og beregner pH

b) burde være åbenlys:s

c) lidt OH- har reageret med lidt H3O+, jævnfør dit reaktionsskema... Hvad er den nye konc af H3O+? Beregn pH


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

(a)

n(H+) = (65.0 mL)*(0.150 mol/L) + (85.0 mL)*(0.0528 mol/L)  = 14.238 mmol

c(H+) = (14.238 mmol)/(500 mL) = 0.028476 M

pH = -log(0.028476) = ca. 1.5


(b)
NaOH(s) + H+(aq) ----> Na+(aq) + H2O(l)


(c)
1 mol - dvs. 40 g - NaOH ækvivalerer 1 mol H+, så 2.50 g NaOH ækvivalerer med ((2.50 g)/(40 g))*(1 mol) = 62.5 mmol H+.

2.50 g NaOH kunne have reageret med 62.5 mmol H+, men H+ er i underskud. OH- er således i overskud med (62.5 - 14.238)mmol = 48.262 mmol.

c(OH-) = (48.262 mmol)/(500 mL) = 0.096524 M

pH = 14 - log(0.096524) = ca. 13


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Reaktionsskemeat i (b) kan evt. også skrives som fx:

OH-(aq) + H3O+(aq) ---->  2H2O(l)


Skriv et svar til: haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.