Matematik

Renter, igen igen...

12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Nu er der så tale om en anden opgave:

En mand indsætter 40000kr på en konto. Hvad er bedst for damen: At der gives 5% pr. år i 18 år, eller at der gives 4 % pr. år de første 9 år og 6% pr. år de resterende 9 år?

Ved 5% pr. år i 18 år: 96264,8kr

4 % pr. år de første 9 år: 56936,5kr

6% pr. år de resterende 9 år: 62053,13kr

Det bedste valg må vel være at der gives 4 % pr. år de første 9 år og 6% pr. år de resterende 9 år??
 

For vælger han mulighed nummer to med at der gives 4 % pr. år de første 9 år og 6% pr. år de resterende 9 år ender han med:

56936,5kr+62053,13kr=118989,63kr hvorimod hvis han vælger 5% pr. år i 18 år får han kun 96264,8kr

Korrekt? Jeg ved godt at det umiddelbart ser ausindigt let ud, men vi har først lige lært det så..

Jeg indsatte i øvrigt bare ind i renteformlen...


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

Det er korrekt


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

Faktisk, når jeg tjekede det mere igennem

40000*(1.04)^(9)=56932.5

56932.5*(1.06)^(9)=96186.3

hvorfor den første er bedst, da det giver 96264.8


Svar #3
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

jamen hvordan kan det være?

For vælger han mulighed nummer to med at der gives 4 % pr. år de første 9 år og 6% pr. år de resterende 9 år ender han med:

56936,5kr+62053,13kr=118989,63kr


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. september 2008 af mathon

ikke rigtigt
da

1,0518 > 1,049*1,069


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

#3 Hvad er dine udregninger??? hvordan får du de 62053.13?


Svar #6
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Tror ikke du har læst grundigt nok:

En mand indsætter 40000kr på en konto.

Hvad er bedst for manden: At der gives 5% pr. år i 18 år, eller at der gives 4 % pr. år de første 9 år og 6% pr. år de resterende 9 år?


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

Hvem har ikke læst grundigt nok???Det bedste er, at der gives 5% pr. år i 18 år, da

1,0518 > 1,049*1,069


Svar #8
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

JAmen det giver bare ikke mening idet:

Hvad er bedst for manden: At der gives 5% pr. år i 18 år, eller at der gives 4 % pr. år de første 9 år og 6% pr. år de resterende 9 år?

Er det så ikke mest naturligt at finde beløbet for 4 % pr. år de første 9år og addere dette med beløbet for 6% pr. år de resterende 9 år?

Og ja jeg kan godt se at du såvel som mathon har ret, men syntes bare ikke at opgaven giver mening så :-(


Svar #9
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Med andre ord mener jeg følgende:

1,0518 < 1,049+1,069


 


Brugbart svar (1)

Svar #10
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

#8 se de rigtige udregninger i #2

du skal ikke gøre, som du siger i #8


Svar #11
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Så 3. udregning skulle jeg slet ikke have foretaget??

Ved 5% pr. år i 18 år: 96264,8kr

4 % pr. år de første 9 år: 56936,5kr

6% pr. år de resterende 9 år: 62053,13kr [Denne udregning skal udelukkes?]
 

Vil du være venlig at forklare? Vil gerne forstå det! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

Ved 4% p.a. i 9 år:

40000*1.049=56932.5

Ved 6% p.a. i de efterfølgende 9 år:

56932.5*1.069=96186.3
 

dvs mindre end ved 5% p.a. i 18 år


Svar #13
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Mange tak, det hjalp mega meget på det. :-)


Svar #14
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Så skal jeg finde den gennemsnitlige årlige rente ved sidste ordning! Hvordan gøre jeg lige det?

Er det ikke bare:

( (4*6)+(9*6) )/18år=5%?


Brugbart svar (1)

Svar #15
12. september 2008 af ibibib (Slettet)


Svar #16
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Hmm 1,05%? Er det ikke for lidt?


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

1+r=1.05=1+0.5

dvs renten var 5% i gennemsnit


Brugbart svar (0)

Svar #18
12. september 2008 af juventuz (Slettet)

rettelse

1+r=1.05=1+0.05


Svar #19
12. september 2008 af Anders00 (Slettet)

Så sidder jeg med sidste styke:

Banken giver kun 3% pr. år de første 10 år. Hvad skal banken give i rente i alt i de sidste 8 år for at manden ikke bliver snydt i forhold til 5% pr. år i 18 år?

Her melder jeg pas! :S


Brugbart svar (1)

Svar #20
12. september 2008 af Isomorphician

1,0518 = 1,0310(1+r)8, isoler r

....

#17.

Burde renten ikke være (en smule) under 5 %, for at det passer med de andre udregninger?


Skriv et svar til: Renter, igen igen...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.