Kemi

nikotin

14. september 2008 af Asmae (Slettet)

Ved en eksperimentiel undersøgelse ønsker man at finde ud af sammmensætningen af alkylgruppen R i formlen for nikotin (c9H11N2R)

Underrsøgelsen viser at nikotin indeholder 74,03 masseprocent C og 8,4 H.

bestem formlen for alkylgruppe R


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. september 2008 af SuperCarla1 (Slettet)

Find ud af hvad et molekyle hydrogen og et molekyle carbon vejer. Udfra dette kan du regne ud hvor mange molekyler af hver, R-gruppen består af.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. september 2008 af mathon

i 100 g
er

C: 74,03 g

H: 8,4 g

N: 17,57 g

antal mol i 100 g
{74.03,8.4,17.57} / {12,1,14} = {6.16917,8.4,1.255}
 

nu vides det,
at  antallet af mol N skal være 2,

hvorfor

{6.16917,7.7778,1.25437}*(2/1.255) = {9.83134,13.3865,2}

som forsøgt finjusteret med faktor 1,05 (da atommasserne kun er regnet i hele tal)

giver {9.83134,13.3865,2}*1,05 = {10.3229,14.0558,2.1}, hvilket med rimelighed kan tolkes som

C10H14N2, som sammenlignet med C9H11N2-R,

giver

-R = -CH3


Skriv et svar til: nikotin

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.