Matematik

Differential regning - optimering

16. september 2008 af Baeuf (Slettet)

Hej matematik-genier!

Jeg sidder og bøvler med at mat. afl.

Hvis en bil kører med hastigheden v km/t, kan sikkerhedsafstanden s, målt i m, til
bilen foran og bagved sættes til

s(v)= (1 / 100) v^2 + (1 / 3,6) v + 6                 (*)

Her er det første led en tommelfingerregel for bremselængden, andet led angiver den
vej der tilbagelæggges i 1 sekund (reaktionstiden), og det sidste led er bilens længde.


a) Beregn sikkerhedsafstanden ved en hastighed på 24km/t.


En bilkolonne, der passerer et punkt på vejen på en time, og som kører med
hastigheden v km/t, er v km eller 1000•v m lang, hvilket betyder at kolonnen højst må
bestå af

1000 * v / s(v) køretøjer.
 

Indsættes (*) i det sidste udtryk, får vi en funktion f for kolonnestørrelsen som
funktion af hastigheden:

f(v)= 1000*v / (1/100)v^2+(1/3,6)v+6 = 10^5 * (v / v^2 + 28v + 600)


b) Bestem den hastighed, kolonnen skal køre med, når kolonnestørrelsen skal være
maksimal; angiv desuden den maksimale kolonnestørrelse.

Mit spørgsmål er så, hvordan man regner opgave b!

Jeg har forsøgt mig med at differentere funktionen f(v) og derefter sat den = 0, men så kan jeg ikke komme videre. Jeg vil jo mene, at det er simpel optimering, men kan simpelthen ikke komme frem til noget konkret.

Håber at I kan hjælpe.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2008 af mathon

f(v) = 105 * (v / v2 + 28v + 600)

beregn f '(vo) = 0

og find  maksimum


Svar #2
16. september 2008 af Baeuf (Slettet)

Men hvordan differenterer man f(v) ?

Skal man betragten det sidste led som differentationen af kvotienten mellem 2 funktioner og bruge sætningen, der hedder:

(f/g)*(x) = ( f*(x)* g(x) - f(x) * g'(x) ) / (g(x))^2   ?

Og i så fald, hvordan får man så 10^5 med?

Og mange tak for det hurtige svar!!


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. september 2008 af mathon

(f/g) '  = (f ' * g - f *g ' )/g2


Svar #4
16. september 2008 af Baeuf (Slettet)

også differenterer man bare 10^5 for sig selv? altså 50^4.


Svar #5
16. september 2008 af Baeuf (Slettet)

og endnu et spørgsmål.

hvordan finder jeg V0 ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. september 2008 af mathon

105 er en konstant, som ikke skal differentieres


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. september 2008 af mathon

detaljeberegninger
se
http://peecee.dk/upload/view/131438


Svar #8
17. september 2008 af Baeuf (Slettet)

Mange mange tak!


Skriv et svar til: Differential regning - optimering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.