Matematik

Den naturligelogaritme

20. september 2008 af kim19 (Slettet)

Ungdersøg om tangenten til grafen for den naturlige logaritmefunktion i punktet (e,1) går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.

Hvordan kommer jeg igang med denne ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2008 af ibibib (Slettet)

Bestem en ligning for tangenten og indsæt x=0 i ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Find tangentens hældning i x=e og indsæt i y = ax + b, hvor du isolerer b.


Svar #3
20. september 2008 af kim19 (Slettet)

hvordan finder jeg tangentens hælding ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Sæt f(x) = ln(x)

Det gælder nu, at f'(x) = 1/x.

Tangentens hældning i x=e er f'(e) = 1/e. Dette indsat i ligningen for en linje giver:

y = (1/e)x + b

hvor b, som jo bekendt er funktionsværdien i x=0, findes ved at indsætte det punkt du ved tangenten går igennem (x,y)=(e,1) i y = ax + b og isolere b.


Svar #5
20. september 2008 af kim19 (Slettet)

f'(x) = 1/x så er f'(e) = 1/e og det er vores hænlding.

forstår ikke hvad du mener med det sidste at jeg skal. Mener du at jeg skal gøre sådan.

1=1/e *1 + b ?


Svar #6
20. september 2008 af kim19 (Slettet)

jeg sætter ind i således her, er dette rigtigt ?

y - 1 = 1/e (x-e)

giver:

y= (1/e)x


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Vi har y = ax + b, som med de indsatte værdier a = f'(e) = 1/e og (x,y) = (e,1) giver:

1 = (1/e)*e + b

1 = 1 + b

b = 0

Da tangentens ligning er y = (1/e)x går tangenten igennem koordinatsystemets nulpunkt (0,0), idet y0 = (1/e)·0 = 0.


Svar #8
20. september 2008 af kim19 (Slettet)

oka og da jeg skulle ungdersøge om tangenten til grafen for den naturlige logaritmefunktion i punktet (e,1) går gennem koordinatsystemets begyndelsespunkt.

så vil det sige at det gør den ikke, da dens nulpunkt er (0,0)


Skriv et svar til: Den naturligelogaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.