Kemi

pH

20. september 2008 af *m_m* (Slettet)

Jeg har lidt problemer med udregning af pH - håber nogle kan hjælpe:

Syrekonstanten for myresyre (HCOOH) er Ka(HCOOH)=1,8*10^-4

Hvor mangel mL 0,100 M NaOH skal der sættes til 50,0 mL 0,100 M myresyre for at pH bliver 4,00?

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2008 af mathon

pKs(HCOOH) = -log(1,8*10-4) = 3.74, hvilket indikerer en svag syre

der foreligger et svagt syre/base-system HCOOH/HCOO-   

HCOOH(aq)   +   H2O(l)   <--->   HCOO-(aq)   +   H3O+(aq)

som forskydes mod højre ved tilsætning af den stærke base, der jo fjerner H3O+ på højre side

der foreligger derfor en pufferopløsning
hvorfor

pH = pKs + log(nB/nS)

kan benyttes.........


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2008 af mathon

...svaret i #1 viste sig ved nærmere beregning at være uanvendeligt,
hvorfor
her anføres:

pKs(HCOOH) = -log(1,8*10-4) = 3.74, hvilket indikerer en svag syre

pH = 0,5(pKs - log(cs)), hvoraf

cs = 10pKs-2pH = 103,74-8  = 5,56*10-5 M

co = (50 mL)(0,1 mmol/mL) = 5 mmol

der skal således neutraliseres en mængde HCOOH, så koncentrationen nedbringes fra 0,1 M til 5,5*10-5 M

HCOOH              +              OH-   .................--->    HCOO-  +   H2O
V*(0,1 mmol/mL)..........V*(0,1 mmol/mL), da mængdeforholder er 1:1

V skal således findes af ligningen

(5 mmol - V*(0,1 mmol/mL))/(50 mL + V) = 5,56*10-5 mmol/mL

eller skrevet uden enheder
(5 - V*0,1)/(50 + V) = 5,56*10-5

med løsningen
V = 49,94 mL = ca. 50 mL

konklusion:
50,0 mL 0,100 M myresyre skal tilsættes 50 mL 0,100 M NaOH for at opnå en opløsning med pH = 4


Svar #3
22. september 2008 af *m_m* (Slettet)

Tak for svarene!

Af hvilken årsag kan svar #1 ikke bruges?


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. september 2008 af mathon

...fordi

pufferligningen handler om forholdet mellem en aktuelt tilstedeværende basemængde og en ditto korresponderende syremængde.

Men den basemængde, vi regner "på", er jo ikke aktuelt til stede, men er forbrugt under selve pH-justering, hvorfor der ikke er tale om en aktuel puffer. Det var en tænkebrøler!


Svar #5
22. september 2008 af *m_m* (Slettet)

Okay, så er jeg med :)

Mange tak for det!


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.