Matematik

Rente regning.

21. september 2008 af netbettina (Slettet)

En Phillips videomaskine koster 9.495 kr. (incl. moms på 25%) Den kan også købes med 2.538 kr. i udbetaling og 289,40 kr. pr. måned i 36 måneder.

1. Hvad ville det cirka koste at låne de 9.495 kr. i banken over 3 år? (rente9%)

2. Hvad ville maskinen koste kontant uden moms?


Svar #1
21. september 2008 af netbettina (Slettet)

kom så :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. september 2008 af Dedalus (Slettet)

1. Rentefremskrivning

K = K0 * (1+r)^n

Dvs.

9495*(1,09)^3=12296,3 kr

mod afbetaling på

2538+289,4*36= 12956,4 kr

2. Procent

Den lange vej. 25 % udgør 0,25*9495 = 2373,75.

Da dette er momsen er kontantprisen altså 9495-2373,75=7121,25

Den hurtige vej. prisen uden moms er 75 % af kontantprisen.

Altså fås 0,75*9495=7121,25


Svar #3
21. september 2008 af netbettina (Slettet)

tak for svaret.

kan du skive det på en lettere måde?


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. september 2008 af Dedalus (Slettet)

Jeg formoder at det er svaret på 1., der skal forklares.

Formlen kommer af at man hver år skal betale 9 % renter af hele det lånte beløb

1. år 0,09*9495 = 854,55

nu skylder man 9495+854,55 = 10349,55

2. år 0,09*10349,55 = 931,4595

nu skylder man 10349,55+931,4595 = 11281,0095

3. år 0,09*11281,0095 = 1015,29

nu skylder man 12296,3 kr.

Selvom man betaler af hele tiden beregner banken på forhånd alle renter og det er så dette beløb man skal betale tilbage i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2011 af belar220 (Slettet)

Ved godt at denne tråd forlængst er forældet. Men faldt lige over den og vil derfor lige rette er fejl i besvarelsen af sp. 2

2. Hvad ville maskinen koste kontant uden moms?

Den korrekte besvarelse er følgende: 9495/1,25 = 7596 kr.

Pris exkl moms = 7596

moms = 1899

pris inkl. moms = 9495


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. maj 2011 af belar220 (Slettet)

Besvarelsen til sp. 1 er teknisk set heller ikke korrekt.

Her kommer det nemlig an på hvilken tilbagebetalings model som der er valgt. Hvis man forudsætter at hele beløbet (de 9495 kr.) lånes i alle 3 år, og at man altså ikke betaler nogen af pengene tilbage før alle 3 år er gået (altså et ln uden afdrag,), så er de løsninger som der er vist korrekte.

Hvis man derimod forudsætter at der betales tilbage løbende (hvilket er det normale), så skal vi have fat i formlerne for annuitetslån. y = A 0 *r/(1-(1+r)^-n) , y = ydelsen (det beløb man betaler hver år).

Hvis man derfor låner 9495 kr. og betaler dem tilbage over 3 år. bliver det:

y = 9495*0,09/(1-(1+0,09)^-3) = 3751,04 kr.

y*3 = 11253,13 kr. bliver så det samlede som der betales til banken.

Det mest korrekte ville naturligvis være at fordele y ud, sådan at der betales i lige store rater hver måned. Men det kræver at renten på 9% fordeles ud på 12 måneder og at man dermed løser (x^12)-1 = 1,09 eller skrevet på en anden måde ((1,09)^1/12)-1 = x

Her finder man så er x = 0,00721 eller 0,721% i rente pr. måned.

y bliver dermed. y =9495*0,00721/(1-(1+0,00721)^-36 = 300,39 kr. og det samlede som der skal betales tilbage til banken bliver så y*36 = 10814,00 kr.


Skriv et svar til: Rente regning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.