Matematik

Hjælp til bevis

22. september 2008 af crew (Slettet)

Er der nogen der ville være sød, at forklare mig det her på en mere forstående måde?

Et n-tegradspolynomium har højt n rødder.
Bevis: vi vil bevise sætningen ved induktion
Vi skal først bevise at sætningen er sand for n = 0
Et nultegradspolynomium er en funktion af formen: f(x) = a0
Hvor a0 er et tal der ikke er nul. Et sådant polynomium har ingen rødder. Derfor er sætningen sand for n= 0.
Så skal vi bevise induktionstrinnet.
Antag at sætningen er sand for n-1, hvor n ≥ 1. Vi skal så bevise at den er sand for n.
Betragt et polynomium f(x) af grad n, hvor n er mindst 1.
Hvis f(x) ikke har nogen rødder, har vi vist det ønskede.
Hvis f(x) har mindst en rod, vil vi kalde en rod for a. Vi ved allerede at division med (x-a) går op, så f(x) kan skrives: f(x) = (x-a) * q(x)
Hvor q(x) er et polynomium
Det følger at graden af q(x) må være n-1.
Ved brug af nulreglen fås: f(x) = 0 ↔ (x-a) * q(x) = 0 ↔ (x-a) = 0 v q(x) = 0.
En rod i f(x) er derfor enten a, eller en af rødderne i q(x). Men q(x) har ifølge induktionsantagelsen højst n-1 rødder. Derfor har f(x) højt n rødder.
Hermed har vi vist induktionstrinnet.
Derfor følger af induktionsaksiomet, at sætningen er sand for alle n.


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. september 2008 af janko (Slettet)

well.. du kan forsøge læse følgende:

www.zylov.dk/npol.doc

/ Ayhan
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. september 2008 af Dedalus (Slettet)

Måske har du styr på det men jeg kan starte med gøre rede for bevis metoden.

Induktionsbevis:

Består af tre skridt.

Sætningen skal gælde for tilfældet n = 0.

Herefter laves Induktionsantagelsen/-hypotesen, hvor man antager at sætningen er sand for alle tilfælde op til og med n-1 (dette kan så bruges til at vise sidste skridt).

Induktionsskridtet. bevis at sætningen gælder for n (og derved alle n) ved at bruge at du ved at sætningen gælder for n-1.

Hvorfor er dette en gyldig bevismetode? Fordi det har man valgt at antage som fundament for matematiken. det er et såkaldt aksiom.

Jeg har skrevet kommentarer med %

Et n-tegradspolynomium har højt n rødder.


Bevis: vi vil bevise sætningen ved induktion


Vi skal først bevise at sætningen er sand for n = 0


Et nultegradspolynomium er en funktion af formen: f(x) = a0
Hvor a0 er et tal der ikke er nul. Et sådant polynomium har ingen rødder. Derfor er sætningen sand for n= 0.
   % Altså har f(x) ikke flere end n = 0 rødder. Sætningen gælder

Induktionshypotese

Sætningen er sand for n-1, hvor n ≥ 1 (% n = 0 er bevist) .

Så skal vi bevise induktionstrinnet.


Vi skal så bevise at den er sand for n.


Betragt et polynomium f(x) af grad n, hvor n er mindst 1 (% n ≥ 1).
Hvis f(x) ikke har nogen rødder, har vi vist det ønskede. (% Altså har f(x) mindre en n  rødder)
Hvis f(x) har mindst en rod, vil vi kalde en rod for a. Vi ved allerede at division med (x-a) går op, så f(x) kan skrives: f(x) = (x-a) * q(x) (% omskriver f(x) til produktet af den kendte rod og et n-1'te grad polynomium p(x))


Hvor q(x) er et polynomium
Det følger at graden af q(x) må være n-1.

% Vi betragter nu eventuelle rødder i f(x) og må drager følgende konklusion.
Ved brug af nulreglen fås: f(x) = 0 ↔ (x-a) * q(x) = 0 ↔ (x-a) = 0 v q(x) = 0.

% Enten er roden en ny rod eller en rod i q(x).
En rod i f(x) er derfor enten a, eller en af rødderne i q(x).

%Hvis den nye rod dog er rod i q(x) er roden dog en blandt de n-1 rødder vi bruger induktionsantagelsen til bevise q(x) højst har.

Men q(x) har ifølge induktionsantagelsen højst n-1 rødder.

%Hvis det er en ny rod når vi altså højst op på n rødder

Derfor har f(x) højt n rødder.


Hermed har vi vist induktionstrinnet.
Derfor følger af induktionsaksiomet, at sætningen er sand for alle n.


Skriv et svar til: Hjælp til bevis

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.