Matematik

kugle og skæring

25. september 2008 af Cumano (Slettet)

Hej nogen der har tid til at hjælpe mig igang med denne opgave? Ved ikke lige hvor jeg starte fra ;/

I et koordinatsystem i rummet har en kugle ligningen

(x-1)^2+(y-2)^2+(z-1)^2=49

Punkterne N(1,2,8) og P(3,5,7) ligger på kuglen, og en linje l går gennem centrem C og punktet P.

a) Bestem skæringspunktet mellem l og tangentplanen til kuglen i punktet N.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. september 2008 af mathon

vektor_CP er retningsvektor for linjen


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. september 2008 af mathon

som med C som fixpunkt har parameterfremstillingen

(x,y,z) = (1,2,1) + t(2,3,6)


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. september 2008 af mathon

en normalvektor til den søgte plan i N er vektor_CN = [0,0,7]

den søgte plan kan beskrives som

{Q(x,y,z)|[0,0,7]*[x-1,y-2,z-8]=0},
hvoraf

7(z - 8) = 0, som
giver
z = 8, som indsat i parameterfremstillingen for linjen
giver
zo = 8 = 1+6t, hvoraf

t = (7/6), hvorfor
skæringspunktet
er
(xo,yo,zo) = (1,2,1) + (7/6)*(2,3,6) = (10/3;11/2;8)


Svar #4
25. september 2008 af Cumano (Slettet)

hvordan får du vektoren CN til at være (0,0,7)?

#3 :-)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. september 2008 af mathon

vektoren_CN = [1,2,8] - [1,2,1] = [0,0,7]


Svar #6
25. september 2008 af Cumano (Slettet)

Nå okay.. tak :)

jeg er med på den nu !


Skriv et svar til: kugle og skæring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.