Matematik

spidse vinkler

01. oktober 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Jeg skal i denne opgave bestemme den spidse vinkel mellem linjen m og linjen n

n: 2x-y=1     m: -x+3y+5=0

Så mit spørgsmål lyder, hvordan gør jeg?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. oktober 2008 af mathon

n: y = 2x-1 m: y = (1/3)x - (5/3)

beregning af vinkler med x-aksens positive del

Vn = tan-1(2) = 63,43°
Vm = tan-1(1/3) = 18,43°

den spidse vinkel mellem linjerne (63,43° - 18,43°) = 45°

.......................................................................................

alternativ

tan(δ) = |(2-(1/3))/(1+2*(1/3)) = 1

δ = tan-1(1) = 45°


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. oktober 2008 af mathon

|(2-(1/3))/(1+2*(1/3))   --->   |(2-(1/3))/(1+2*(1/3))|


Svar #3
01. oktober 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Okay.. men hvad så hvis, x-aksens del er negativ.. som således:

n: x+y=1     og     m: y=-2x+1

?


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. oktober 2008 af mathon

...når en ret linje skærer x-aksen - uanset hvor - kalder man den til højre for skæringspunktet liggende del af x-aksen for den positive del...


Svar #5
01. oktober 2008 af Kamelkalle (Slettet)

Men i tilfældet hvor x så er -2, er der vel ikke nogen positiv del?


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. oktober 2008 af mathon

jo

den til højre for (-2,0) liggende del


Svar #7
01. oktober 2008 af Kamelkalle (Slettet)

okay.. men så hvis jeg siger tan-1(-2), får jeg jo en negativ grad?


Brugbart svar (0)

Svar #8
01. oktober 2008 af mathon

tan-1(-2) = -63,4349°+p*180°, hvor p € Z

så med p = 1

er vinklen -63,435° + 180° = 116,565°


Svar #9
01. oktober 2008 af Kamelkalle (Slettet)

aarh okay! Hvad hvis x ikke angives... som y=2... er det så bare tan-1(0)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
01. oktober 2008 af mathon

y = 0x + 2

tan-1(0) = 0°


Skriv et svar til: spidse vinkler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.