Matematik

Hjælp til differentialligning

04. oktober 2008 af 10eren (Slettet)

Hej alle

Jeg øver mig til en mat prøve, og har fudet nedenstående opgave, som jeg ville prøve at løse...

Kan bare ikke lige finde ud af, hvad jeg skal gøre lige her - er der nogen som vil hjælpe mig? Tak ;-)

En funktion f(x) er løsning til differentialligningen

(dy/dx)= -2x*y

og grafen for f(x) går gennem punkterne (1,e) og (-1,e).

a) Bestem et gradtal for den spidse vinkel mellem tangenterne til grafen i de to punkter.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

du skal først differentiere din funktion


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

dy/dx = - 2 x * y

1/y * dy/dx   =   -2 x                           differentiere nu mht x:

∫(1/y * dy/dx) dx = ∫ - 2x dx         og               ∫(1/dy = ∫ - 2x dx

regn selv videre herfra


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

Det er overkill, først at løse differentialligningen. Indsæt blot punktet i udtrykket for dy/dx, som jo er hældningen for tangententen til et punkt (x,y) på f(x). Herefter kan man simpelt finde differensen (α) mellem hældningerne til tangenterne i de to punkter. Gradtallet er nu bestemt ved θ = arctan(α) = tan-1(α).

#2.

Kan man gætte sig til, at du nok tænker på integration - og ikke differentiation?


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

ln (|y|2) = -x2 + k

vi løser mht y:

|y| = e-x^2 + k            |y| =ek * e-x^2 =    c * e-x^2

dvs. at

.

y = c * e-x^2             v                 y = - c * e-x^2

.

Indsæt nu punktkoordinaterne for punkterne (1,e) og (-1,e)


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

#3,

mente selvfølge integration!... :)


Svar #6
04. oktober 2008 af 10eren (Slettet)

Okay - jeg prøver, at regne på det ;-)

Jeg har også prøvet at løse en anden - er den egntligt løst korrekt? (bare lige for at være sikker ;-) )

En funktion f(x) er løsning til differentialligningen

(dy/dx) = (x+2)/y

og grafen for f(x) går gennem punktet P(2,-2)

a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f(x) i punktet P.

Jeg er kommet frem til resultatet:  f(x) = -2x+2


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

e = ± c*e- (±1)^2            v                e = c * e -1

.

c = e2

.

y = e2 * e - x^2                   

y = e -x^2 + 2


Svar #8
04. oktober 2008 af 10eren (Slettet)

#3

Det er også sådan, som jeg ville løse den - men kommer bare frem til et meget "grimt" udtryk med en masse e'er

Hvor dan findes differensen mellem hældningerne egentligt?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

#6 ...

opret det i nyt indlæg..

det bliver at for kludret at veksle mellem to opgave af denne slags i samme indlæg.


Brugbart svar (0)

Svar #10
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

#8:

de på indlæg #2, #4 og #7... det er løsningen til din opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

de... = se!


Svar #12
04. oktober 2008 af 10eren (Slettet)

Jamen, der er da ikke bestemt noget gradtal? Eller er der?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. oktober 2008 af Ex Gratia (Slettet)

#10.

Har du overhovedet læst opgavespørgsmålet?


Brugbart svar (0)

Svar #14
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

#13.... ja ja, rolig mester...

fik ikke lige det hele med..!


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

Vi beregner nu et gradtal for den spidse vinkel mellem tangenterne til grafen i de to punkter:

For Punktet (1,e)

f´(1) = - 2 * 1 *e                                     f´(1)= - 2 * e

y = a* x + b                                                 e  = -2e * 1 + b

b = 3 * e                                                      y =-2e * x + 3e


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

For Punktet (- 1,e)

f´(-1) = - 2 * -1 * e                                      f´(1)= 2 * e

y = a* x + b                                                     e = 2e * -1 + b

b = 3 * e                                                          y = 2e * x + 3e


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

bestem nu gradtallet tan-1(α)... i overensstemmelse med #3


Svar #18
04. oktober 2008 af 10eren (Slettet)

Okay - det vil jeg prøve.. Selvom det er det, som jeg er lidt i tvivl om, hvordan man gør..

Det ovenstående du har skrevet - kan jeg nu se, at jeg er kommet frem til (dog lidt mere grimt skrevet end dit)

så det er faktisk differensen der, som jeg er i tvivl om

Men det skal lige siges, at jeg virkelig påskønner hjælpen fra jer begge ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. oktober 2008 af janko (Slettet)

Den spidse vinkel α: mellem tangenterne:

tan(α) = (- 2e - 2e) / 1 + (-2e) * 2e

α= tan-1 ( (4 *e) / (- 1) + 4 * e 2)

α = 20,85 º


Svar #20
04. oktober 2008 af 10eren (Slettet)

Nå sådan..... Ahh okay

Tusind tak - igen ;-)

det lærte jeg meget af


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.