Kemi

Protolyseligevægt, ligevægtskonstant

05. oktober 2008 af *kriz* (Slettet)

hejsa. min lærer har givet mig et udtryk for protolyseligevægt og ligevægts konstanten. jeg skal bevise hvordan jeg er kommet frem til ligningen men jeg ved ikke hvordan. det har vist ikke noget med en diprot syre at gøre? her er hvad jeg har fået.

S1 + B2 ⇔ S2 + B2  (1) korespornderende syre/basepar i en protolyseligevægt

KS1/ KS2 = K  (2)  bevis hvordan jeg er kommet frem til dette!

kan nogen hjælpe??


Svar #1
05. oktober 2008 af *kriz* (Slettet)

Hov undskyld, (1) S1 + B2 ⇔ B1 + S2


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. oktober 2008 af janko (Slettet)

Nu ved jeg søreme ikke om det er en ligning, som skal bevises?

Jeg tror, at du skal forklare lidt nærmere omkring hvad "sætningen" udtrykker.

..........

Et eksempel på syre-basereaktion kunne være en reaktion mellem vand og ammoniak, hvor der sker en tilførsel af hydrogenatomet (protonen), H+, fra H2O til NH3:
H2O + NH3 ⇔ OH - + NH4+

I den ovenstående reaktion optræder H2O som en syre, mens NH3 optræder son en base.

For sådan en syre-basereaktion indegår der to syre og to baser, for ser vi på reaktionen set fra højre mod venstre, da afgiver NH4+ en proton til OH:

H2O     +     NH3         ⇔     OH -     +     NH4+

syre1   +    base2       ⇔    base1   +    syre2

Hvoraf vi kalder syre1 + base2 for et korresponderende syre-basepar. Når H2O afgiver en proton bliver den omdannet til OH og vi siger derfor at syren H2O korresponderer til basen OH. Basen OH vil optræde som en den korresponderer syre til H2O i tilfælde af at den optager en proton. Dermed må vi kunne sige, at NH4+ og NH3 på tilsvarende måde må udgør et korresponderende syre-basepar. Vi ved, at syren kun kan afgive et proton i tilfælde af, at der er en base til stede, da et proton ikke kan eksistere frit. Alment kan vi opstille følgende reaktionsskema for syre-basereakion:
 

S1 + B2…⇔ B1 + S2
 

S1 afgiver en proton til basen B2,hvis vi læser reaktionen langt fra venstre mod højre. S1 omdannes da her til sin korresponderende base B1, hvor B2 omdannes til sin korresponderende syre S2 da den optager en proton. En syre-basereaktion går også under navnet protolyse, som både dækker over en fællesbetegnelse for baser og syrer

/ Ayhan


Svar #3
06. oktober 2008 af *kriz* (Slettet)

Tak for svaret, jeg prøver lige og udtrykke det anderledes.

jeg laver netop en rapport om protolyseligevægt.

problemet er at jeg har fået opgivet reaktionen for en protolyseligevægt som den du også har givet mig.

Syre1 + Base2 ⇔ Base1 + BaseHvor S1 trækker reaktionen til højre og S2 trækker den til venstre, og forholdet mellem dem er K

jeg skal nu vise hvordan jeg er kommet frem til  Ks1/Ks2=K?

Tak for hjælpen


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. oktober 2008 af mathon

S1 + B2 <---> B1 + S2

i nedenstående betyder indeks vh fra venstre mod højre
i nedenstående betyder indeks hv fra højre mod venstre

[B1]*[S2]/([S1]*[B2]) = Kvh

[S1]*[B2]/([B1]*[S2]) = Khv

Kvh/Khv = ([B1]*[S2]/([S1]*[B2])) / ([S1]*[B2]/([B1]*[S2])) = 1

eller

Kvh = Khv i overensstemmelse med at en dynamisk ligevægt er karakteriseret ved, at antallet af reaktioner i vh-processen er lig med antallet af reaktioner i hv-processen


Skriv et svar til: Protolyseligevægt, ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.