Kemi

pH-beregning

07. oktober 2008 af Cisako (Slettet)

Hej. Jeg har søgt rundt på forummet, men har ikke kunne finde den fornødne hjælp, så nu prøver jeg med mit eget indlæg.

Jeg har et problem med opgaven: beregn pH i opløsningerne fremkommet ved følgende blandinger:

a)  25 mL 0,1M HCl og 25 mL 0,1M HNO3.

b) 30 mL 1,0M HCl og 60 mL 0,1M NaOH.

c) 20 mL 0,2M H2SO4 og 50 mL 0,1M NaOH.

Jeg mangler grundlæggende forståelse for hvordan dette løses. Men har forsøgt mig ad.

Ved to stærke syre lægger man stofmængden af H30^(+) sammen, fx:

-> n_HCl(H30^(+)) + n_HNO3(H30^(+)) = n_blanding(H30^(+))

Ved en stærk syre og en base trækker man stofmængden af OH^(-) fra stofmængden af H30^(+), fx:

-> n_HCl(H30^(+)) - n_NaOH(OH^(-)) = n_blanding(H30^(+))

Kan dette passe?

mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. oktober 2008 af M2thaL (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på jeg forstår dit spørgsmål rigtigt, men.......

Vi plejer at bruge nogle forskellige formler som står i vores kemibog. Kan ikke lige huske dem, men der står hvordan man regner pH værdien for henholdsvis en stærk, middel eller svag syre/base..

Har jeres lærer ikke vidst jer nogle formler for hvordan man gør?
Men kig evt. på http://da.wikipedia.org/wiki/PH ?


Svar #2
07. oktober 2008 af Cisako (Slettet)

Well mit spørgsmål er hvordan løser man opgaven: Beregn pH i opløsningerne:

a) 25 mL 0,1M HCl og 25 mL 0,1M HNO3.

b) 30 mL 1,0M HCl og 60 mL 0,1M NaOH.

c) 20 mL 0,2M H2SO4 og 50 mL 0,1M NaOH.

Streg resten af det første indlæg.


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. oktober 2008 af mathon

begge syrer er stærke

bidrag fra HCl: n(H3O+)1 = (25 mL)*(0,1 mmol/mL) = 2,5 mmol
bidrag fra HNO3: n(H3O+)2 = (25 mL)*(0,1 mmol/mL) = 2,5 mmol

n(H3O+)ialt = 2*2,5 mmol = 5 mmol

c(H3O+) = (5 mmol)/(50 mL) = 0,1 mmol/mL = 0,1 mol/L = 0,1 M

pH = -log(10-1) = 1


Skriv et svar til: pH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.