Matematik

Logaritmer - Træer

07. oktober 2008 af 2005xHTP (Slettet)

Grafen viser et plot af samhørende værdier af logaritmen til antal trer N og logaritmen
til stammens diameter D. Stammens diameter er målt i cm, og målingerne er fra en skov
i Malaysia i 1981.


a) Benyt grafen til at vurdere antal træer med en stammediameter på 100 cm.


b) Opstil en matematisk model for sammenhængen mellem D og N, når det oplyses,
at den rette linje på figuren går gennem punkterne (0.86, 3.0) og (2.2, 0.5)
 

mit bud på a:

tage log(100)=2

konklusion:

-altså er der 2 træer der har diameteren på 100 cm

mit bud på b:

er ret usikker her, skal man bare få en forskrift for en ret linie? altså ved at finde a = delta x / delta y? eller er jeg helt væK?

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2008 af janko (Slettet)

nej, det er ikke helt korrekt..

du skal aflæse din graf!


Brugbart svar (3)

Svar #2
08. oktober 2008 af janko (Slettet)

For at vurdere antal træer med en stammediameter på 100 cm, må vi benytte den oplysning, at grafen viser et plot af samhørende værdier af logaritmen til både stammens diameter D og til antal træer N.

For at se, hvor de svarer til på grafen, må vi tage logaritmen til D, som er 100:

log(100) = 2

Altså svarer dette til på D=2 på x-aksen, aflæser vi da y-aksen udfor punktet x=2, som røre grafen, er N ca lig med 0,85.
Vi skal nu derfor sætte lograritmen af N til at være lig med 0,85, hvor vi derefter løser N for at finde antal af træer med stammediametren 100cm:
 

log(N) = 0,85                  N = 100,85                    N ≈ 7


 


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. oktober 2008 af janko (Slettet)

... Det betyder, at vi gennem grafen har vuderet, at antal træer med en stammediameter på 100 cm er ca. 7. (det er lidt svært at aflæse det helt præcist!)

/ Ayhan


Svar #4
08. oktober 2008 af 2005xHTP (Slettet)

arh :D hehe tak! (:

angående opgave b)

Der skal man bare finde y = ax + b

og så skal man vel bare til sidst skrive:

log(N) = a * log(D) + b

a og b finder man vel bare ved at sige:

a = delta y / delta x

b = y - ax


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2009 af Lars-Petersen (Slettet)

Nej, det er en potensfunktion, derfor a= logy2-loy2 / logx2-logx1, 


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2010 af Kathrine 2810 (Slettet)

For at finde a i en potensfunktion, hedder det så ikke a = (log(y2/y1)) / (log(x2/x1))


Skriv et svar til: Logaritmer - Træer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.