Fysik

Lodrette faldvej?

11. oktober 2004 af Julie J (Slettet)
Hvad er den lodrette faldvej? Jeg skal i en fysikopgave beregne den lodrette faldvej for en kugle, der skydes vandret ud af en fjederkanon og rammer gulvet efter 0,35s.
Er den lodrette faldvej bare strækningen når man regner med at det er et frit fald? Altså:
S(t) = 0,5*g*t^2 ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2004 af Lurch (Slettet)

det vil jeg mene, altså den lodrette faldvej er,
s(0,35s)=0,5*9,82*(0,35s)^2

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Hvis du nu lader x-aksen i et koordinatsystem løbe parallelt med jorden, da må den lodrette faldvej nødvendigvis være delta(y). Fx en kugle der skydes ud fra et tag 10 m over jorden, har en lodret faldvej på 10 m.

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Naturligvis er det ligemeget om kuglen slippes eller skydes ud vandret... i begge tilfælde gælder s=0.6at^2.

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

Rettelse: 0.6 -> 0,5 (tastefejl + engelsk tankegang)

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2004 af iB (Slettet)

ot:
#4: 0.6 engelsk (læs britisk) eller amerikansk tegnsætning? (eller begge dele)

-er lidt nysgerrig på hvilken notation er mest udbredt?

Svar #6
11. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Okay, her får jeg så strækningen til at være ca. 0,6m
Der er så oplyst, at kuglen bevæger sig 0,47m i vandret retning under faldet.
Hvordan beregner jeg kuglens fart lige før den rammer gulvet? Kan jeg se på energibevarelse?
Epot = Ekin ??

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

#5: Alle jeg kender bruger "."

#6: Find hastigheden, v_v, i den vandrette retning og i den lodrette retning, v_L. Brug Pythagoras sætning.

Svar #8
11. oktober 2004 af Julie J (Slettet)

Er ikke helt sikker på hvordan jeg gør det her, men er det ca. sådan her:
Lodret: Energi bevaret, dvs:
Epot = Ekin
mgh = 0,5mv^2
v = KVADR(2gh) = KVADR(2*9,82*0,6m) så
v = 3,4m/s

Vandret:
v = s/t = 0,47m/0,35s = 1,35m/s

Også pythagoras herfra?

Brugbart svar (0)

Svar #9
11. oktober 2004 af JulieJense (Slettet)

Hov.. er hastigheden i den lodrette bevægelse ikke 0? Fordi det er jo en bevægelse med konstant acceleration..

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. oktober 2004 af JulieJense (Slettet)

den konstante acceleration er her tyngdeaccelerationen

Brugbart svar (0)

Svar #11
11. oktober 2004 af JulieJense (Slettet)

Jeg vrøvler.. sorry! Jeg læste det som begyndelseshastigheden. Jeg tror det er rigtigt hvad du selv foreslog: energibevarelse!

Brugbart svar (0)

Svar #12
11. oktober 2004 af iB (Slettet)

#8
En lidt lettere måde at bestemme lodret hastighed ville være bare at sige v=at, a=g. Det giver samme resultat, men det er jo altid dejligt at kunne verificere sine resultater ;-)

-Og ja: Herfra er det bare at bruge pythagoras til at finde resultanten...

Brugbart svar (0)

Svar #13
11. oktober 2004 af -1^(1/2) (Slettet)

#8: Jeg har ikke set nærmere på dine tal, men jo.

Skriv et svar til: Lodrette faldvej?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.