Matematik

y-y0=(x-x0)

08. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

hej...jeg har problemer med følgende opgave:

jeg skal skrive ligningen for linjen der går gennem punkterne (2,2) og (5,3) på disse tre former..og det har jeg så gjort, ved at beregne a og b...

1) y=ax+b      (y=1/3x+1 1/3)

2) ax+by+c=0      (-x+3y-4=0)

men den tredje har jeg problemer med...jeg bliver lidt forvirret af det der 0..                                                    

3) y-y0=a(x-x0)      ((det er det sænket 0))

håber at der er nogen der lige kan hjælpe mig:)


Svar #1
08. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

og der mangler lige et a i overskriften:)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. oktober 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/134431


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. oktober 2008 af mathon

y-yo = a(x-xo)

y = ax + (yo-axo)

og

ax - y + (yo-axo) = 0


Svar #4
08. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

ok, tak:)

x og y er altså variablerne...men jeg forstår alligevel ikke rigtigt hvad forskellen mellem (x0,y0) og (x,y) er, altså hvad jeg skal indsætte hvor...

i sidste ende er det nok meget nemt, men jeg har aldrig set formeln på dne måde før:S


Svar #5
08. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

eller skal jeg bare indsætte selve punkterne?:S

2-3=1/3(2-5) ?


Svar #6
08. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

synes nu selv det ville være smart, da den jo også hedder punkt-hældningsformlem...men er der ikke én, der lige har lys til at bekræfte (eller det modsatte): ?
 


Svar #7
08. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

eller y-3=1/3(x-5) ? :D


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. oktober 2008 af mathon

P(x,y) er det variable punkt

Po(xo,yo) er et fixpunkt

....................................................

to-punkts-formlen:
(y-y1)/(x-x1) = (y2-y1)/(x2-x1)  her er der to fixpunkter P1(x1,y1) og P2(x2,y2) eller P1(2,2) og P2(5,3)

(y-y1)/(x-x1) = (3-2)/(5-2) = (1/3), hvoraf

y-2 =(1/3)*(x-2) = (1/3)x - (2/3)

y = (1/3)x - (4/3)

...................................................

eller

a = (3-2)/(5-2) = (1/3) og Po(2,2)

y = ax + (yo-axo), som ved koordinatindsættelse
giver
y = (1/3)x + (2 - (1/3)*2)


y = (1/3)x + (4/3)
 

og

ax - y + (yo-axo) = 0
(1/3)x - y + (2 - (1/3)*2) = 0


(1/3)x - y + (4/3) = 0


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. oktober 2008 af mathon

(1/3)x - y + (4/3) = 0......... multipliceret med -3 på begge sider
giver

-x + 3y - 4 = 0

...som er din ligning i #0's 5. linje
 


Svar #10
10. oktober 2008 af Rudim (Slettet)

ok, nu har jeg forstået sammenhængen:) det var de der de variable punkter und fixpunkterne jeg ikke lige havde styr på, tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: y-y0=(x-x0)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.