Matematik

Bestem en forskrift for N(t)

16. oktober 2008 af Sofiaboomboom (Slettet)

Hej allesammen.

Har en opgave jeg ikke kan finde ud af:

For en koloni af nogle bestemte dyr kan bestandens størrelse N beskrives som en funktion af tiden t
målt i uger.
Man kender bestandens størrelse til to tidspunkter: N(0) = 230 og N(52) = 350.
Man ved derudover at væksthastigheden af bestanden er proportional med bestandens størrelse.
a) Bestem en forskrift for N(t).
b)Bestem det tidspunkt hvor bestanden når en størrelse på 500.

Hvis der er nogen der kan give en hjælpende hånd, ville det være super ;-)

Mvh. Sofia.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2008 af Egilag (Slettet)

a)
Der er tale om lineær vækst. Altså: N(t)=at+b
a finder du sådan:
a= ?y/Δx = (y2-y1)/(x2-x1)
Og b (skæring med y-aksen) er det samme som N(0).

b)
N(t)=500
500=at+b
Du kender jo a og b, så du skal bare isolere t.
 

Håber det var forklaring nok.


Svar #2
16. oktober 2008 af Sofiaboomboom (Slettet)

Tusind tak, men hvordan finder jeg hhv. (y2, y1) og (x2, x1), altså hvor kigger jeg for at finde disse?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#1 Hvor kan du se, at der er tale om en lineær vækst?

#0

Opstil en differentialligning ud fra oplysningen:

'Man ved derudover at væksthastigheden af bestanden er proportional med bestandens størrelse.'

Løs denne og find dine to konstanter ved indsættelse af dine to punkter(2 ligninger med to ubekendte)


Svar #4
16. oktober 2008 af Sofiaboomboom (Slettet)

Hvordan kan jeg opstille en differentialligning? Altså væksthastigheden vokser med bestandens størrelse og disse to faktorer er derfor afhængige af hinanden. Korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#4 Korrekt, men hvordan er de afhængige af hinanden? (Opskriv det matematisk, ellers kommer du ingen vejne)


Svar #6
16. oktober 2008 af Sofiaboomboom (Slettet)

Jamen proportionalitetskonstanten bestemmer vel den mængde bestanden vokser med i forhold til  bestandens størrelse.

Er det løsningen y=c*e^(kx) jeg skal bruge?

Forstår simpelthen ikke hvordan jeg skal komme igang :-(


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#6 Korrekt, men det er meningen du skal opstille differentiallligningen og ikke blot gætte dig frem til en løsning.

Hvordan skriver man, at y er proportional med x matematisk?


Svar #8
16. oktober 2008 af Sofiaboomboom (Slettet)

y=b*x hvor b er konstanten?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#8 Korrekt

Opstil nu differentialligningen, hvor dy/dt er væksthastigheden og y er bestandens størrelse


Svar #10
16. oktober 2008 af Sofiaboomboom (Slettet)

Er rigtig fustreret for vi har lavet så mange af de her slags opgaver men kan bare ikke få dem ind i rutinen.

N(t)=b*230^t og N(t)=b*350^t?


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#10 Opstil differentialligningen og løs denne.

dy/dt=ay <=> y=c*e^(at)

c og a findes ved indsættelse af dine to punkter, hvormed der fås 2 ligninger med to ubekendte.


Skriv et svar til: Bestem en forskrift for N(t)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.