Matematik

differential regning :(

18. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

hey der.. :D

har et problem med en opg, som lyder således:

hvad er længden af den korteste stige, der kan nå fra jorden over en 2 meter høj mur til et hus i 1 meters afstand fra muren?

mit spørgsmål er så hvad man først skal finde og hvad man derefter skal finde. jeg har nemlig prøvet med at regne omkredsen ud, og isoleret stigens længde og derefter regnet længden ud via pythagoras, men det er forkert....

håber i kan hjælpe mig..

på forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

Der er sikekrt mange mulige løsninger til denne, og nogle er sikkert nemmere end andre. Jeg brugte følgende til at løse den

d=d1+d2, hvor d1 er stykket fra jor til mur, og d2 er stykket fra mur til hus.

hvis du tegner det ser du at

d1*sinv=2 og d2*cosv=1, optimer i forhold til vinklen v


Svar #2
18. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

jeg forsåt ikk helt at d2*cosv = 1 ?..

kan du forklarer mig hvordan du regner det ?..
fordi vi har jo ikke vinklen v ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2008 af Lurch (Slettet)

hvis du tegner to retvinklede trekanter, en mellem stige, jord og mur, og en mellem stige, hus og mur, så burde du se sammenhængen. her er vinklen v mellem stige og jorden.

Disse to trekanter ens ensvinklede. den ene har hypotunusen d1, den anden d2,. den første trekant har en hosliggende sidelængde som du ikke kender, men en modstående sidelængde på 2m. Den øverste trekant har en hosliggende sidelængde på 1m, og en modstående sidelængde du ikke kender. deraf finder du relationerne som beskrevet før-

det er korrekt at du ikke kender vinklen, men det er den du skal finde, for vinklen styrer hvordan stigen står og derved hvor lang den skal være. du skal altså optimere udtrykket for d i forhold til vinklen v

d'(v) = 0

når du har fundet denne optimale vinkel, sætter du den ind i udtrykket for stigelængden og finder dit resultat. lidt svært uden en tegning :)


Svar #4
18. oktober 2008 af smukkedivadiva (Slettet)

ok .. tusssiiind tak.. nu er jeg med.. :D


Skriv et svar til: differential regning :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.