Kemi

reaktionsbrøk?

21. oktober 2008 af JeppeHvid (Slettet)

Vi ser på denne reaktion:

Fe3+(aq) + 4Cl- (aq) --> FeCl4-(aq)

a) Opskriv reaktionsbrøken for reaktionen. (Den har jeg ingen problemer med)

I en vandig opløsning eksisterer ligevægten:

Fe3+ (aq) + 4 Cl- (aq) --> FeCl4- )aq)

b) Beregn en værdi for ligevægtskonstanten ved den pågældende temp.

c) Vil koncentrationen af FeCl4- blive større eller mindre. hvis der sættes saltsyre til opløsningen?

De 2 volder mig problem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

b) Har du nogle koncentrationer, ellers kan du ikke beregne ligevægten, nødmindre du dog vil i gang med noget termodynamik(er så vidt jeg husker A niveau stof, måske b)


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. oktober 2008 af skjødt18 (Slettet)

Jeg kan ikke lige helt huske hvordan det er man gør i b, men mener det er noget med flg. ligning:

Y=([Fe3+]*[Cl-]^4) / [FeCl4-]

I c skal du gå ind og se på hvilken vej ligevægten bliver forskydt i ved tilsætning af HCl. I dette tilfælde vil det altså sige at der bliver mere af Cl- på venstre siden, som vil medføre en forskydning af ligevægten mod højre, hvilket vil sige at der bliver mere af FeCl4-.

Håber du kunne bruge det, om ikke andet at det kan sætte et par tankegange i gang ;)


Svar #3
21. oktober 2008 af JeppeHvid (Slettet)

ja min fejl til b og c er der disse konc.

Ved en given temp findes følgende aktuelle konc. af de tre ioner i ligevægt i opls.:

[Fe3+]=0,352 M    [Cl-]=0,504 M    [FeCl4-]=0,00261 M


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2008 af skjødt18 (Slettet)

Så sætter du de koncentrationer ind i ligevægtsbrøken, som jeg skrev i #2, og det er så dit resultat i b.


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. marts 2009 af ultralyd (Slettet)

hej hej .,

hvordan regnes c:

Vil koncentrationen af FeCl4- blive større eller mindre. hvis der sættes saltsyre til opløsningen??


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. marts 2009 af dnadan (Slettet)

Prøv at argumentere ud fra ligevægtsbrøken. Eller le chanteliers princip, hvis du hælder mere til den :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2013 af motherearth (Slettet)

#2 der skal lige byttes om på tæller og nævner

b) 

Fe3+ (aq) + 4 Cl- (aq) ←→ FeCl4- (aq)

reaktionsbrøk= [FeCl] / [Fe] + [Cl]^4

[Fe3+]=0,352 M    [Cl-]=0,504 M    [FeCl4-]=0,00261 M

[FeCl] / [Fe] + [Cl]^4

0.00261 / 0.352 + [0.504 ^4 = Kc

c) 

Hvis der tilsættes HCl i reaktionen vil antallet af Cl stige, hvilket vil forsage at Y (reaktionsbrøken) er lavere end K (ligevægtskonstanten). Da der gælder at Y < K →, vil reaktionen gå mod højre.
For at skabe ligevægt i reaktionen vil der nu blive lavet mere FeCl4-.


Skriv et svar til: reaktionsbrøk?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.