Matematik

differentiering

26. oktober 2008 af Nithelizius (Slettet)

Hej. Jeg sidder med en funktion, men er ikke helt sikker på at jeg har gjort det rigtigt indtil videre, nedenfor ses min besvarelse indtil videre:

f(x) = 1 / (1-sqrx) (kvadratroden)

f'(x) = 0 * (1-sqrx) - 1 * (0- 1/(2sqrx) / (1-sqrx)^2 = 1 / (2sqrx) / (1-sqrx)^2 = 1/ 2(sqrx) / 1 + x - 2sqrx =

1 + x - 2sqrx / 2sqrx = (1+x / 2sqrx)  - 1 =  (1 / 2sqrx) + (1/ 2sqrx) - 1 = 2 / 2sqrx - 1 = sqrx -1 ?

herefter skal jeg vise at den er monotomt voksende i et interval, jeg har fundet til at være :  I = [0;1[ , men dette kan da ikke lade sig gøre vel ?

på forhånd tak.

 


Svar #1
26. oktober 2008 af Nithelizius (Slettet)

hov det sidste må jeg vidst ikke.. så den kommer til at hedde (2 / (2sqrx)) - 1 - korrekt? og så kan det jo godt lade sig gøre at den er monotomt voksende i intervallet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/137301


Svar #3
26. oktober 2008 af Nithelizius (Slettet)

tusind tak, ved ikke lige hvorfor jeg ikke tænkte at man ganger den nederste nævner med tæller i stedet for nævner med nævner :).. Dejligt lige at få opfrisket reglerne :)!

men når den skal være monotomt voksende i intervallet I = [0;1[ , 0 er jo med i intervallet, og hvis man indsætter det vil man dividerer med 0? men ved ikke om det er relevant. i hvert fald kan man jo se at tæller er positiv og nævner kan kun blive positiv når x >0, dvs. den er monotomt voksende i intervallet. Så det er kun det med at dividere med 0 der irriterer mig.

Hvordan ville man iøvrigt skrive det op? man kan jo se at 2 sqr x vil altid være positivt når x>0 og (1-sqrx)^2 > 0, da noget sat i anden altid vil blive positivt. og 2 positive størrelser -> positiv. 

og iøvrigt så vil en kvadratrod af x i interval: 0;1 ikke kunne blive større end 1


Svar #4
28. oktober 2008 af Nithelizius (Slettet)

jeg har stadig det problem med at dividere med 0.

Det skal gælde at den er monotont voksende i interval I = [0;1[ . Så skal 0 jo være med i intervallet, men der er den ikke defineret da man dividerer med 0. Men selv hvis det ikke er nødvendigt at den skal være defineret i hele intervallet for at være monotont voksende, kan man så sige at den er monotont voksende?

Jeg er i tvivl om hvorvidt en funktion kan være monotont voksende selvom der er steder hvor den ikke vokser (f.eks. vendetangent). Men så længe den aldrg er aftagende er den så monotont voksende eller skal den være voksene overalt (og dermed ikke 0 nogle steder).

På forhånd tak.


Svar #5
30. oktober 2008 af Nithelizius (Slettet)

lige meget man kan bare omforme den til at være i minus første.. så slipper man udenom problemet. altså (2sqrx * (1-sqrx))^-2. For mit vedkommende skal jeg heller ikke bruge den mere, er afleveret.


Skriv et svar til: differentiering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.