Kemi

Mængdeberegninger

27. oktober 2008 af 9200 (Slettet)

2,50 g calciumchlorid - vand (1/6) opløses i deminiraliseret vand i en 50 mL målekolbe, hvorefter der fyldes op til mærket med deminiraliseret vand og omrystes.

a) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i opløsningen.

SV: n = m/M --> n = 2,50/75,5307 = 0,003 M

aktuel (Ca2+) = 0,03 mol

aktuel (Cl-) = 2 • 0,03 = 0,06 mol

-----------------------

5,00 mL af opløsningen udtages med pipette og overføres til en 100 mL målekolbe. Der fyldes op til mærket med deminiraliseret vand og omrystes.

b) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ca2+ og Cl- i den fortyndede opløsning. 

SV: formel jeg bruger: c(før) • v(før) = c(efter) • v(efter)

c(efter) = (c(før) • v(før))/v(efter) --> c(efter) = (c(0,03 • v(f0,05))/v(0,105) = 0,014 M

aktuel (Ca2+) = 0,01 mol

aktuel (Cl-) = 2 • 0,01= 0,02 mol

-----------------------------

Den fortyndede opløsning blandes med 200 mL 0,00608 M natriumchlorid.

c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Na+ , Ca2+ og Cl- i blandingen.

SV: Har intet svar?

Jeg har brug for både hjælp og rettelse, da jeg er usikker på dem alle.


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. oktober 2008 af Da-ted (Slettet)

Rigtig beregninger. Husk at det skal være M og ikke mol der er enhed. Du bytter rundt på dem. M er koncentration = c.  mol er stofmængde = n

c)

Du bruger regnre ud hvor mange hvor mange Cl- der er i de 200mL 0,00608M NaCl. (n=c*V)

Disse lægger du til de Cl. der allerede er nede i suppedasen. Så bruger du igen c = n/V idet du husker at V nu er blevet 200mL større.


Skriv et svar til: Mængdeberegninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.