Fysik

Halveringstid

03. november 2008 af LineHejhej (Slettet)

HVordan i alverden skal jeg beregne denne her opgave :S

Et radioaktivt præparat består af 20 mg Bi-212. I løbet af tre timer er mængden af Bi-212 faldet til 2,5 mg på grund af det radioaktive henfald.

Et andet radioaktivt præparat består af 80 mg Bi-212.

Hvor lang tid går der, inden der ligeledes kun er 2,5 mg Bi-212 tilbage af dette præparat?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2008 af Kurro (Slettet)

Find (fra de to punkter) den funktion der beskriver antallet af kerner som funktion af tiden.


Svar #2
03. november 2008 af LineHejhej (Slettet)

hvad :S ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2008 af Kurro (Slettet)

Antallet af kerner til tiden t(eller mængde af stof) for radioaktive atomer følger formen

N(t)=N(0)*(1/2)^(t/T1/2)

I første omgang gælder det om at finde halveringstiden. Den kan du finde ud fra de to punkter, du har fået opgivet.

Det kan du gøre ved regression.


Svar #4
03. november 2008 af LineHejhej (Slettet)

jeg kan ikke


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. november 2008 af Kurro (Slettet)

Jo jo du kan.

Jeg har på internettet fundet at halveringstiden er på ca. 121 m. (se evt. en databog) 

Nu benytter vi den sammenhæng, jeg skrev i #3.

N(t)=N(0)*(1/2)^(t/T1/2) hvor T1/2 er halveringstiden.

Nu siger jeg

N(t)/N(0)=(1/2)^(t/T1/2)

og indsætter min værdi for T1/2

N(t)/N(0)=(1/2)^(t/121)

Nu kan du indsætte forholdet mellem 2,5mg og 80mg fra din opgave, og løse for t.

jeg vil dog foreslå dig at du omregner masserne til kerner!


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. november 2008 af mathon

...kortere udtrykt

alment:
m = mo*at

her
2,5 = 20*a3
hvoraf
a3 = (2,5/20) = (5/40) = (1/8) = (1/2)3
hvoraf

a = (1/2)

T½ = ln(1/2)/ln(a) = ln(1/2)/ln(1/2) = 1

T½ = 1 time

.............................................................
kontrolopslag i fysikDATAbog
T½(Bi-212) = 60,5 min.


Skriv et svar til: Halveringstid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.