Kemi

opløselighed

05. november 2008 af ILikeTurtles (Slettet)

Hej

Jeg har et problem med følgende opgave. Kan ikke udregne den, så det kunne være rart med noget feedback:

Beregn massen af AgCl der kna opløses i:

1) 100 ml vand

2) 100 ml 0,01 mol/L NaCl(aq)

AgCl opløselighedpro. er 1,8*10^-10 M^2.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. november 2008 af mathon

1) opløseligheden i mol/L kaldes sAgCl

sAgCl = √(1,8*10-10 M2) = 1,3416*10-5 M

opløseligheden i g/L = (1,3416*10-5 mol/L)*(143,34 g/mol) = 0,001923 g/L = 1,923 mg/L =
0,1923 mg pr. 100 mL

2)
der ses i det følgende bort fra den forholdsvis ringe ekstraforøgelse af Cl--koncentrationen som forekommer ved tilsætning af en ringe mængde AgCl

[Ag+]*(0,01 M) = 1,8*10-10 M2

[Ag+] = (1,8*10-10 M2)/(0,01 M) = 1,8*10-8 M     
dvs.
1,8*10-8 M AgCl = (1,8*10-8 mol/L)*(143,34 g/mol) = 2,580*10-6 g/L = 2,580 µg/L =
0,2580 µg / 100 mL =

258,0 ng / 100 mL


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. november 2008 af qspace (Slettet)

Til nr 1.          

             AgCl ---><--- Ag+ + Cl-          

Ko=[Ag+]*[Cl-]=1,8*10-10 M2

ved ligevægt er [Ag+]=[Cl-]

Ko=[Ag+]*[Ag+]=1,8*10-10 M2

[Ag+]=sqrt ( 1,8*10-10M2 ) = 1,3*10-5 M = 1,3*10-5 mol/L

Her er [AgCl]=[Ag+]   fordi forholdet er 1:1 og der opløses ikke andet.

[AgCl]=1,3*10-5 mol / L

M(AgCl) = 143,32 g / mol

1,3*10-5 mol / L  * 143,32 g/mol =0,001863 g/ L =0,001863 g/ 1000mL

Det kan der opløses pr. liter.

Forkort brøken med 10.

0,001863 g/ 1000mL =0,0001863 g / 100 mL


Svar #3
05. november 2008 af ILikeTurtles (Slettet)

Maaange tak.

#1

Kan bare ikke forstå, hvorfor denne ekstraforøgning af chlorioner har ringe betydning? Er natrium også ligemeget i denne sammenhæng? Hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. november 2008 af mathon

Na+-ionen er tilskuerion

1,8*10-8 M = 0,00018% af 0,01 M

hvorfor der med rimelighed kan ses bort fra det minimale ekstra tilskud Cl-


Skriv et svar til: opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.