Matematik

Tangentligning

05. november 2008 af CarolineW (Slettet)

Cirkelligning : x^2 + 4x + y^2 - 6y - 23 = 0

l: 3x - 4y -4 = 0

Og spørgsmålet lyder,

Cirklen har to tangenter t1 og t2 der er parallelle med l.

Bestem en ligning for hver af tangenterne.

Er der nogen der kan hjælpe? : (


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. november 2008 af mathon

c:  (x+2)2 + (y-3)2 = 62

linjen gennem centrum C(-2,3) gennem de to søgte røringspunkter
har retningsvektor vr = [3,-4] (radius er ortogonal på tangenten i røringspunktet)
og dermed

ligningen
(x,y) = (-2,3) + t(3,-4) eller

x = -2+3t
y = 3-4t         som indsat i c's ligning
giver

(-2+3t+2)2 + (3-4t-3)2 = 36   som reduceres til

25t2 = 36
|t|2 = (6/5)2
t = ± 1,2   som indsat i (x,y) = (-2,3) + t(3,-4)
giver

(-5.6;7.8)  og  (1.6;-1.8)
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. november 2008 af mathon

l: 3x - 4y - 4 = 0   eller

l: y = 0,75x - 1


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. november 2008 af mathon

brug punkt-hældnings-formlen 2 gange....

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/134431


Skriv et svar til: Tangentligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.