Fysik

bevægelse i to dimensioner - fart

07. november 2008 af fysiik (Slettet)

hej jeg er ved at arbejde med det skrå kast

er der nogen der kan forklare mig hvorfor man udregner farten således:
v=√(vx^2+vy^2)


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2008 af Lurch (Slettet)

Prøv at tegn en trekant hvor hastigheden v udgør den skrå side. Projicer nu v på x- og y-aksen. Disse projiceringer er netop vx og vy. Disse danner en retvinklet trekant. Den formel du skriver er bare pythagoras sætning for en retvinklet trekant


Svar #2
07. november 2008 af fysiik (Slettet)

selvfølgelig sad bare lige og så på en graf for bevægelsen og kunne ikke lige se sammenhængen mellem en parrabel og pythagoras, men det er jo klart det ikke passer når det er den forkerte graf man kigger på.. tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2008 af majamarie2 (Slettet)

jeg synes ikke det er så selvfølgeligt..

hvad betyder projicer og hvorfor er x- og y-aksen = vx og vy?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. november 2008 af Lurch (Slettet)

At projicerer en vektor( som en hastighed indtegnet i et koordinatsystem er) betyder at man tegner hvor meget af sin vektor der går i x-retningen og i y-retningen. Det man i praksis gør er at tegne en ret linie fra vektorspidsen til hver af koordinatakserne, og som er vinkelret på akserne. De linier man får fra vektor-foden(der hvor vektoren starter) og til den rette linie man har tegnet er projektionen.

Hvis den vektor man kigger på er en hastighedsvektor, så er projektionerne på x- og y-aksen svarende til hvor meget af hastigheden går i x-retningen og y-retningen.

Eksempelvis en hastighed der peger lodret op af y-aksen (tænk på et lodret kast) har en projektion på x-aksen der er 0, og en projektion på y-aksen der er lige så stor som selve hastighedsvektoren


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2008 af majamarie2 (Slettet)

men hvorfor kan farten tegne som en ret linje? -den falder og stiger da under kastet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2008 af Lurch (Slettet)

Det er helt korrekt. For hvert tidspunkt vil man kunne tegne en ny hastighedsvektor! Pointen er bare at sammenhængen mellem den totale hastighed v og dens to komponenter vx og vy er altid givet ved

v=kvrd(vx^2+vy^2)


Svar #7
07. november 2008 af fysiik (Slettet)

komponenter = komposanter ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2008 af Lurch (Slettet)

#7 lige præcis. Det er mig der forsøger at arbejde samtidig med at svare på spørgsmål :)


Svar #9
07. november 2008 af fysiik (Slettet)

tror faktisk jeg er ved at have forstået det..

tak for hjælpen


Skriv et svar til: bevægelse i to dimensioner - fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.