Kemi

afstemning/mængdeberegning

09. november 2008 af melis1989 (Slettet)

Jeg har fået denne opgave som hedder:

Propan har den kemiske formel C3H8

a) opskriv den afstemte reaktion for forbrændingen.

B) hvor mange gram ilt skal der til ved forbrændingen af 1kg propan?

jeg forstår ikke rigtigt det her kemi noget, så er der nogen der kan forklare mig hvad jeg skal gøre??

på forhånd tak:-)


Svar #1
09. november 2008 af melis1989 (Slettet)

den hedder selvfølgelig C3H8 jeg var bare ikke lige klar over man kunne sænke skriften...


Brugbart svar (2)

Svar #2
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Vi opskriver:

C3H8 + O2 --> CO2 + H2O

C3H8 + 5O2 --> 3CO2 + 4H2O

Den er den fuldstændige afbrænding.

Du kan se at Oreagerer med propan i forholdet 1:5. Vi finder stofmængden af propan.

n=m/M

n(propan)=1000 g / 12,01 g/mol = 83,3 mol

Vi ved at der skal 5 gange så mange iltmolekyler.

Vi har da at

n(O2) = 5*83,3 mol=416,3 mol.

m(O2)=416,3 mol*31,9g/mol = 1,33*104g=13,3kg


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. november 2008 af mathon

den afstemte reaktion for fuldstændig forbrænding

C3H8(g)   +   5O2(g)   →   3CO2(g)   +   4H2O(g)
1 mol           5 mol
44,09 g        5*(15,999 g)
44,09 g         79,995 g
1000 g              x

hvoraf

x/(79,995 g) = (1000 g)/(44,09 g)

x = (1000/44,09)*(79,995 g) = 1814,36 g
     


Brugbart svar (1)

Svar #4
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Absolutely. Det var mig der var liiiiidt for hurtig der ! Sorry


Brugbart svar (1)

Svar #5
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Men alligevel en lille ting til dig Mathon. Den molare masse er vel ikke 15,99 g/mol da det er Oog ikke blot O. Så det må blive 159,99 g/mol ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. november 2008 af Leja (Slettet)

altså en vægt på 3628,7 g


Brugbart svar (1)

Svar #7
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Fejlen i det jeg skrev var at jeg delte med den molare masse af carbon i stedet for propan. De helt rigtige udregninger ser ud således:

Den er den fuldstændige afbrænding.

Du kan se at O2 reagerer med propan i forholdet 1:5. Vi finder stofmængden af propan.

n=m/M

n(propan)=1000 g / 44, 09g/mol = 22,7 mol

Vi ved at der skal 5 gange så mange iltmolekyler.

Vi har da at

n(O2) = 5*22,7 mol=113,4 mol

m(O2)=113,4 mol * 31,9g/mol = 3617,6 g


Brugbart svar (1)

Svar #8
09. november 2008 af mathon

...hastværk betaler sig ikke at :-)

den afstemte reaktion for fuldstændig forbrænding

C3H8(g)    +     5O2(g)    →     3CO2(g)     +     4H2O(g)
1 mol               5 mol
44,09 g           5*(2*15,999 g)
44,09 g           159,99 g
1000 g                 x

hvoraf

x/(159,99 g) = (1000 g)/(44,09 g)

x = (1000/44,09)*(159,99 g) = 3628,71 g


Brugbart svar (1)

Svar #9
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Ja, så er vi da vist enige :)

Teamwork for en meget svær opgave ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. november 2008 af Da-ted (Slettet)

#7

Dine beregniner er korrekte nok, men der bliver sådan set spurgt efter ilt = oxygen og ikke efter iltmolekyler som ozon eller dioxygen.


Brugbart svar (1)

Svar #11
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Ilt = O2


Brugbart svar (1)

Svar #12
09. november 2008 af Da-ted (Slettet)

# 11

Er det altid sådan. Ilt er vel bare det danske navn for oxygen og dermed for oxygenatomet? Kan altså både være frit oxygenatom eller bundet i litmolekyler, O2, eller i Ozon, O3?


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. november 2008 af mathon

#5

Tak for din vågenhed!!! :-)


Brugbart svar (1)

Svar #14
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Jamen det kan menes på begge måde. Det kan både menes på den måde at ilt er sidestillet med ozon. Det vil sige kun når de er henh. O2 og  O3. Men oxygen kan også betyde ilt direkte!


Brugbart svar (1)

Svar #15
09. november 2008 af Leja (Slettet)

#13

No problemo


Brugbart svar (1)

Svar #16
09. november 2008 af mathon

#14

oxygen forekommer atmosfærisk som O2, som du siger, og der bør ikke skabes mere usikkerhed om det...


Brugbart svar (1)

Svar #17
09. november 2008 af Da-ted (Slettet)

Godt nok, egentligt også min opfattelse - ændrer ikke noget ved resultatet anyways


Brugbart svar (1)

Svar #18
09. november 2008 af Leja (Slettet)

Everyone's happy now :D


Svar #19
10. november 2008 af melis1989 (Slettet)

Tusind tak for jeres hjælp, jeg tror jeg forstår det nu så tak for det..


Brugbart svar (1)

Svar #20
10. november 2008 af Leja (Slettet)

Anytime :)


Skriv et svar til: afstemning/mængdeberegning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.