Kemi

Molekylformel

11. november 2008 af oddense (Slettet)

Er der nogen der kan hjælpe mig med denne opgave? Specielt opgave b

Et stof A indeholder carbon, hydrogen, nitrogen og oxygen i følgende masse sammensætning.

      C = 49,3%

      H = 9,63%

      N = 19,18 %

      O = 21,89 %

a) Bestem den empiriske formel for A

I et eksperiment er den molare masse af A blevet bestemt til 146 g/mol

b) Bestem molekylformlen for A


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. november 2008 af dnadan (Slettet)

a) Antag, at der var 100g af stoffet. Beregn nu stofmængderne af hvert atom, hvorefter sammenhængen mellem disse nu kan findes.

b) bestemmes ved brug af a)

- Vis hvad du er kommet frem til og hvordan, så skal vi nok guide dig igennem b)


Svar #2
11. november 2008 af oddense (Slettet)

a) Har beregnet hvor mange mol der er for hvert atom

     C = 4,1 mol

    H = 9,55 mol

    N = 1,37 mol

    O = 1,37 mol

For at finde forholdet har jeg gjort følgende

4,1 / 1,37 = 3

9,55 / 1,37 = 7

1,37 / 1,37 = 1

1,37 / 1,37 = 1

Den empiriske formel er dermed  C3H7NO


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. november 2008 af mathon

CxHyNzOt

i 100 g er antalsforholdet x:y:z:t = {49.3,9.63,19.18,21,89}/{12.011,1.0079,14.007,15.999} =
{4.10457,9.55452,1.36932,1.36821}

x, y , z og t er naturligvis hele

ved division med 1.36821
fås
{4.10457,9.55452,1.36932,1.36821}/1.36821 = {2.999,6.983,1.00,1}

hvilket med rimelighed kan tolkes

C3H7N1O1 med molarmassen sum({3,7,1,1}*{12.011,1.0079,14.007,15.999}) = 73,0943, som er ca. den halve molmasse

hvorfor molekylformlen er
C6H14N2O2


Brugbart svar (2)

Svar #4
11. november 2008 af dnadan (Slettet)

(C3H7NO)x

det ser korrekt ud.

Bestem nu den molaremasse af C3H7NO

Herefter løses ligningen:

x*M(C3H7NO)=146 g/mol , hvor x εN


Skriv et svar til: Molekylformel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.