Matematik

Tal i andre baser

15. november 2008 af Karneol (Slettet)

Hej !

Jeg håber, der sidder et kvikt hovede bag skærmen, da jeg er kørt helt fast i nedenstående 2 opgaver,

Opgave 1 lyder således:

Datoen i dag er 19.5.2005. Skriv denne dato i base V (læs 5). Altså er udgangspunktet base x (læs 10)

Jeg har set en udregning, der ser således ud:

2005 = 3*625 + 1*125 + 0,25 + 1*5 + 0*1 = 31010

Jeg forstår:

 2*1000 = 3*5^4 + 1*5^3

0*100 = 0*5^2

Jeg forstår ikke det sidste:

0*10 =

1*5 =

Er der nogen, der kan forklare mig, hvorfor det bliver 1 hhv 0 ?

Opgave 2:

Jeg udregne 5 * 135 (begge i base VI), som jeg har fået til 1324, men facit skal vist være 1211

Jeg har sagt: 5*5/6 = 4 + 1

                                     1+5*3/6 = 2 +4

                                     4 +5*1/6 = 1 + 3 

                                    - altså 1324

Hvad skulle jeg have gjort forkert ?

M.v.h.

Karneol


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Det er et korrekt facit, at 2005 = 31010V, men facit fortæller ikke meget om metoden - heller ikke selvom man har skrevet 31010V ud som 3·54+1·53+0·52+1·51+0·50 som jo er den måde, man skal forstå hvad tallet 31010V overhovedet vil sige. Jeg forsøger at løse opgaven på en systematisk måde her - håber det kan hjælpe:

Først skal man finde den største potens af 5, der er mindre end eller lig 2005. Vi prøver at regne løs 53=125, 54=625, 55=3125 så da 55 bliver for stor, er 54 vores udgangspunkt.

Foreløbig konklusion: 2005 kan skrives som a·54+b·53+c·52+d·51+e·50, hvor vi nu skal bestemme tallene a, b, c, d og e så vi kan skrive 2005=abcdeV.

For at finde a udregner vi, hvor mange hele gange 54=625 går op 2005, og får svaret 3. Det betyder, at a=3. Derfor kan vi skrive, at 130=2005-3·54=bcdeV.

Nu kan vi udregne b ved at se, hvor mange hele gange 53=125 går op i 130. Det giver b=1. Det betyder så, at 5=130-1·125=cdeV.

For at finde c skal vi derfor prøve at dividere 5 med 52=25, men sidstnævnte er størst, så den går nul hele gange op, hvilket giver os c=0. Derfor kan vi skrive 5=5-0·25=deV.

Vi finder derpå d ved at dividere 51 op i de 5, vi har tilbage. Det giver d=1. Så har vi, at 0=5-1·51=eV.

Til sidst kan vi (hvis vi gider), se hvor mange hele gange 50=1 går op i de resterende 0. Svaret bliver nul gange, så e=0. Hvis vi kigger udregningerne igennem fik vi:

a=3, b=1, c=0, d=1, e=0 så resultatet er 2005=abcdeV=31010V.

For en sikkerheds skyld kan man så regne efter, om 3·54+1·53+0·52+1·51+0·50 giver 2005, som det skal.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2008 af fluen på væggen (Slettet)

Til opgave 2 kan du sige (i stil med dine udregninger)

5·5=25=41VI

5·3=15=23VI (her havde du en fejl, for du skrev 24VI) og

5·1=5=5VI

men du skal huske at sætte nuller bagved, får du lægger tallene sammen, for det er jo reelt 5·5, 5·30 og 5·100 i basen VI, så nullerne på de to sidste skal regnes med. Derfor giver det (alt er nu i basen VI):

41+230+500

Udregn som et gammeldags plusstykke:

Først alle 1'erne, dvs. 1+0+0=1

Så alle 6'erne (husk hvilket talsystem det er), dvs. 4+3+0=11 (da 12 i base VI betyder 6+1). Man skriver 1-tallet og lader de 10 gå videre som et 1-tal i næste sammenlægning...

Så alle 62=36'erne - men husk den ene, der var til overs. Dvs. 1+0+2+5=12.

Der kommer til at stå 1211.


Svar #3
15. november 2008 af Karneol (Slettet)

Hej Fluen på væggen !

Tusind tak for den store hjælp . . . . det er helt bestemt langt mere uddybende, end det vi har haft på klassen. Dér fik jeg lige nogle ting til at falde på plads :-).

KH

Karneol


Brugbart svar (0)

Svar #4
16. november 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Ja, han er en god mand.


Skriv et svar til: Tal i andre baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.