Kemi

Oploselighedsprodukt fra CalciumHydroxid

17. november 2008 af aiszaxs (Slettet)

Teori:
I en mættet opløsning af Ca(OH)2 er ionproduktet lig med saltets opløselighedsprodukt:

Ko(Ca(OH)2) = [Ca2+]·[OH-]2

Ud fra opløselighedsreaktionen:

Ca(OH)2(s) ? Ca2+(aq) + 2 OH-(aq) ses at [Ca2+] = ½[OH-]

Kemikalier:
Bromthymolblåt, 0,1M HCl(aq), Ca(OH)2(s)

Efterbehandling:
Beregn [Ca2+]og [OH-] i den mættede opløsning.
Find herefter opløselighedsproduktet for Ca(OH)2 og sammenlign med tabelværdi.
Beregn opløseligheden (g/100 ml) af Ca(OH)2 og sammenlign med tabelværdi.

Diskussion:
Kommenter valget af indikator til titreringen.
Anfør de vigtigste årsager til en eventuel uoverensstemmelse mellem måleresultater og tabelværdier.

Tabelværdier:
Ko(Ca(OH)2) = 4,9 x 10-5 M3 (ved 25 °C)
Opløseligheden = 0,170 g/100 ml (ved 25 °C)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. november 2008 af mathon

opløseligheden i mol pr liter, s
er

s = 3√(Ko/4)


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. november 2008 af mathon

...hvor

megen 0,1 M HCl anvendes til titreringen?


Svar #3
17. november 2008 af aiszaxs (Slettet)

(= 21 ml


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. november 2008 af mathon

n(HCl) = (0,021 L)*(0,1 mol/L) = 0,0021 mol

2HCl        +        Ca(OH)2       →       CaCl2        +        2H2O

2 mol                  1 mol
0,0021 mol         0,00105 mol

hvilket volumen Ca(OH)2 anvendtes?


Svar #5
17. november 2008 af aiszaxs (Slettet)

jamen er den ikke


Tabelværdier:
Ko(Ca(OH)2) = 4,9 x 10-5 M3 (ved 25 °C)
Opløseligheden = 0,170 g/100 ml (ved 25 °C)
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. november 2008 af mathon

du oplyser ikke vb, som
skal benyttes i

Vb*cb  = Vs*cs

hvoraf
cb = (Vs/Vb)*cs


Skriv et svar til: Oploselighedsprodukt fra CalciumHydroxid

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.