Fysik

Henfaldskonstant

19. november 2008 af lemu (Slettet)

Hvordan beregner man henfaldskonstanten og halveringstiden, når de eneste oplysninger man har er at aktiviteten på 50 dage er henfaldet til 67% ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2008 af peter lind

Der gælder N=N0*e-kt. Hvis t måles i dage giver den anden oplysning 0,65*N0=N0*e-k*50


Svar #2
19. november 2008 af lemu (Slettet)

Men du kender jo hverken N0 eller k? så får du jo ingen resultater ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2008 af peter lind

Det er k du skal finde. N0 kan forkortes ud.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2008 af mathon

se nu en gang mere på #1

0,65*No=No*e-k*50        divider med No

0,65 = e-k*50                isoler k


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

#2 Der står N0 på begge sider af lighedstegnet, hvorfor disse går ud og ligningen, der skal løses, er 0.67=e-k*50, der giver en k-værdi 9.27031*e-8s-1

T1/2=ln(2)/k=ln(2)/9.27031*e-8s-1=7.47706*e6s


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

husk at angive svarene med 3 betydende cifre (er mine i #5 ikke)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2008 af mathon

...nu var det ligesom k, der skulle beregnes...:-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

"Hvordan beregner man henfaldskonstanten og halveringstiden, når de eneste oplysninger man har er at aktiviteten på 50 dage er henfaldet til 67% ?"

Hvilket jeg gjorde :-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

Det der e-8 og e6 er 10-8 og e6, da mit computerprogram laver tierpotens på denne måde.


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. november 2008 af mathon

...program eller ikke

k = 0,008616 dage-1 = 744,393 s-1


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

Det var da irriterende for mig så. Skrev solve(0.67=e-k*50_day,k)

Svaret blev så k=9.27031*10-8_Hz=9.27031*10-8s-1


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

Forresten er 0.00801 dage-1=0.00801*(1/dag)=9.27031*10-8s-1


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. november 2008 af juventuz (Slettet)

#10 er vel ikk rigtig, vel mathon?


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. november 2008 af mathon

k = 0,008616 døgn-1  er rigtig

0,008616 døgn-1 = 744,393 s-1 er en hastværksflovser
og skal - som du påpeger - være
0,008616 døgn-1 = 9,97222*10-8 s-1
 


Skriv et svar til: Henfaldskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.