Matematik

Differentialligning

24. november 2008 af 1095 (Slettet)

Jeg har et problem med spørgsmål C


I en model for, hvordan en bestemt population udvikler sig i tidens løb, antages det, at populationens væksthastighed er proportional med populationens størrelse.
Tiden t måles i døgn, og proportionalskonstanten er 0,084
Det antages, at der til at begynde med er 10 indevider i populationen.

a) Opskrives en differerialigning der beskriver populationens udvikling.

b) Bestemme vha. af modellen antallet individer efter 7 døgn.

I modellen antages det, at populationens vækst efter de 7 døgn ændre sig, således at antallet y af individer i populationen som funktion af tiden t opfylder differentialigningen

dy/dx=0,0022y(100-y)

c) Bestem,hvor mange døgn der går, før antallet af individer i populationen er nået op på 90% af populationens maksimum.

Det er hvad jeg har gjort indtil videre....er det rigtigt og hvordan kommer jeg videre?

Det kan ses af funktion dy/dx at det er en logistisk differentialligning(y’=ay(M-y). M er et udtryjk for et maksimum altså, der hvor den ikke længere er voksende. M er i denne sammenhæng 100. Endvidere ved jeg at grafen går igennem punktet (7;18). Derfor kan jeg løse differentialligningen mht. punktet:

Desolve(V’=0,002V(100-V)_and_V(7)=18,0109,V,t)

V (t)=(100*(1,24608)^t)/((1,24608)^t+21,2341)
 


Svar #1
24. november 2008 af 1095 (Slettet)

Grunden til jeg har "desolve" mht. til punktet (7,18 )er fra opgave b:

For at bestemme væksten efter 7 døgn, bestemmer jeg først en forskrift for V, ved at løse differentiallignen på lommeregneren. Yderligere ved jeg at startsfaktoren er 10 og har derfor et punkt, der hedder (0,10), jeg kan løse mht.:

Desolve(V’=0,084V_and_V(0)=10,t,V)

Forskriften for V:

V=10*(1,08763)^t

Nu kan jeg sætte V(7) og isolere V:

Solve(V(7)=10*(1,08763)t,t)

V(7)=18,0109

Antallet af individer efter 7 døgn= 18
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. november 2008 af dnadan (Slettet)

Hvad er spørgsmålet helt præcist? - Så vidt jeg kan se, gør du det rigtigt (selvom jeg ikke er fan af desolve)


Svar #3
24. november 2008 af 1095 (Slettet)

Spørgsmålet er så hvordan jeg tager de 90%....Som spørgsmålet lyder:

Bestem,hvor mange døgn der går, før antallet af individer i populationen er nået op på 90% af populationens maksimum.


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2008 af dnadan (Slettet)

Populationens max =100

90% af populationens max =....

90% af populationens max =f(t) - løsningen til differentialligningen.


Svar #5
24. november 2008 af 1095 (Slettet)

Så jeg skal indsætte 90 på V(t) plads? og derefter isolere t? Således:

V (t)=(100*(1,24608)^t)/((1,24608)^t+21,2341)
 

90=(100*(1,24608)^t)/((1,24608)^t+21,2341)
 

Så får jeg 23 døgn er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. november 2008 af dnadan (Slettet)

Det lyder ganske rigtigt.


Svar #7
24. november 2008 af 1095 (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.