Matematik

differentialligningen

25. november 2008 af andersxx (Slettet)

y'=5y

den løsning, hvis graf går gennem punktet p(0,4)

en der kan hjælpe?

ved godt den er simpel. men i må meget gerne give en forklaring. så jeg selv kan løse de resterende opgaver.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

Differentialligningen y' = k·y har den generelle løsning y = c·ekx, hvor konstanten c findes ved indsættelse af dit punkt (0,4).


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2008 af Only*Me (Slettet)

Mener du en tangent, der går gennem punktet? Hvis det er tilfældet, så er den generelle ligning for tangenter y = a*(x-x_0)+y_0.

Så skulle resten ikke være så svært?


Svar #3
26. november 2008 af andersxx (Slettet)

gider I ikke forklare det mere? :)


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

y'(x) = 5·y har den generelle løsning y(x) = c·e5x. Ved indsættelse af punktet y(0)=4 fås: 4 = c·e5·0 = c. Så c = 4, hvorfor den specifikke løsning er y(x) = 4·e5x.


Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2008 af Only*Me (Slettet)

Se bort fra mit indlæg. Læste opgaven forkert


Svar #6
26. november 2008 af andersxx (Slettet)

er det det endelig resultat til opgaven? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2008 af himsen (Slettet)

#6

Det nemlig lige hvad det er..


Svar #8
26. november 2008 af andersxx (Slettet)

hvordan kommer I frem til resultatet. trin for trin? jeg vil gerne lære det

på forhånd tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. november 2008 af Arctan (Slettet)

Lad y' = dy/dx. Hermed haves, at

dy/dx = 5y      

Gang ligningen igennem med (1/y)·dx:

⇒ (1/y)dy = 5dx    

Placer et integraltegn på begge sider:

⇒ ∫(1/y)dy = ∫(5)dx

Integrer:

⇒ ln|y| = 5x + k

Benyt at eln(p) = p til at eksponentiere på begge sider:

⇒ y = ±e5x + k

Benyt potensreglen am+n = am·an og indfør samtidig en ny konstant c givet ved c = ±ek.

⇒ y = c·e5x    (i)

Vi indsætter nu punktet (0,4), dvs. x= 0 og y = 4, i ligningen. Dermed fås

  

4 = c·e5·0 ⇔ c = 4

Dette indsættes i (i), så

y = 4·e5x


Svar #10
27. november 2008 af andersxx (Slettet)

MANGE TAK. jeg sætter stor pris på din forklaring.


Skriv et svar til: differentialligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.