Matematik

find parablens ligning

28. november 2008 af DeciMat (Slettet)

Parablen går igennem punkterne (1,0), (-2,0) og toppuntk i (0,-2). Find grafens ligning.

Graffen ønskes forskudt så toppunktet ligger i  (0,0) find ligningen for den nye graf.

Er der nogen der gern vil hjælpe mig med at komme i gang?

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2008 af mathon

parablen gennem punkterne (1,0), (-2,0)
har nødvendigvis
et toppunkt
med 1.koordinat -(1/2) hvorfor toppuntet (0,-2) er udelukket
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2008 af mathon

toppuntet   →   toppunktet


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2008 af richterklanen (Slettet)

En parabel har en ligning af typen y = ax2+bx+c. Du skal altså bestemme parametrene a, b og c.. Dertil skal du benytte de tre kendte punkter. Da (x, y) = (1, 0) ligger på grafen, så skal du i parablens ligning sætte x = 1 og y = 0. Tilsvarende for de to andre punkter. Du får da et ligningssystem bestående af tre lineære ligninger og tre ubekendte a, b og c.

(1, 0) indsættes: a+b+c = 0;   (-2, 0) indsættes: 4a-2b+c = 0  osv.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. november 2008 af mathon

men hvis du mener

"Parablen går gennem punkterne (1,0), (-2,0) og et tredje puntkt (0,-2)"
bliver
der mening i galskaben
 


Svar #5
28. november 2008 af DeciMat (Slettet)

sorry et tredje punkt (0,-2) er korrekt. Dette er skærringspunktet med med y-aksen.

:(


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2008 af mathon

...da følgelig

y = f(x) = a(x-1)(x+2) = a(x2+2x-x-2) = ax2 + ax - 2a

y = ax2 + ax - 2a 
og

-2 = a*02 + a*0 - 2a

-2 = -2a

a = 1
hvoraf

y = f(x) = x2 + x - 2 = (x-(-1/2))2 + (-9/4)
dvs.
med toppunkt
(-1/2;-9/4)
 


Svar #7
28. november 2008 af DeciMat (Slettet)

Tusind tak


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2008 af mathon

"Parablen ønskes forskudt så toppunktet ligger i (0,0) find ligningen for den nye graf"

y = f(x) = x2


Skriv et svar til: find parablens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.