Matematik

Differentialligning

01. december 2008 af 1095 (Slettet)

Man har undersøgt løgfrøens overlevelsessucces i forskellige vandhuller på Djursland.
Der er udsat et antal løgfrøhaletudser i hvert vandhul, og derefter har man målt løgfrøhaletudsernes længde hver dag i en periode på 3 måneder.
Det har vist sig, at haletudsernes længde som funktion af tiden opfylder nedenstående
differentialligning

dSt/dt = (K * St (Smax - St))/Smax

hvor St er længden (cm), til tiden t (døgn), Smax (cm) er den øvre grænse for længden
af en løgfrøhaletudse, og K er en konstant.

For et af de undersøgte vandhuller er K = 0,069 og
Smax = 12. Desuden oplyses, at
startlængden S0 = 0.5

a) Bestem ud fra de givne oplysninger løsningen til differentialligningen for det
betragtede vandhul, og beregn løgfrøhaletudsens længde, når den er 20 døgn
gammel.

b) Bestem den alder en løgfrøhaletudse fra det pågældende vandhul har, når den
vokser hurtigst.
 

Jeg har et problem med b'eren. Jeg har løst differentialligningen. Jeg har derefter sat dS/dt=0 og får svar mulighederne 0 og 12 er det rigtigt?


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. december 2008 af Sherwood (Slettet)

I b'eren skal du finde den anden afledede og sætte den lig 0. Du kan også benytte viden om, at væksthastigheden for en logistisk vækst er størst ½*max.


Svar #2
01. december 2008 af 1095 (Slettet)

hvorfor er det den anden afledte?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. december 2008 af Sherwood (Slettet)

Hvis du differentiere en gang finder du, væksthastigheden. Differentiere du to gange finder du accelerationen, og det er den, du skal have fat i her.


Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.