Matematik

eksponentiel, befolkningstal

02. december 2008 af hbhbhb (Slettet)

a) Opstil en matematisk model, der beskriver udviklingen i Ruslands Befolkningstal efter 2004. '

og formlen hedder y=142,2*x^0,994

b) Hvor mange år går der ifølge modellen, før Ruslands befolkningstal er aftaget med 10 %? Hvordan finder jeg ud af det . Skal jeg isolere noget ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af Isomorphician

Der skal ikke stå:

y = 142,2*0,994x i stedet for? (Jf. overskriften)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2008 af juventuz (Slettet)

Hvis Ruslands befolkningstal er 142.2, skal følgende ligning løses (går ud fra, at #1 havde ret med den eksponentielle notation):

142.2*0.9=142.2*0.994x

mht x


Svar #3
02. december 2008 af hbhbhb (Slettet)

Ja okay , hvis jeg så ændrer forskriften til det , hvordan solerer jeg sådan , at jeg kan finde x?


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. december 2008 af Isomorphician

Fortsat fra #2:

142,2*0,9 = 142,2*0,994x <=>

0,9 = 0,994x <=>

log(0,9) = x*log(0,994)

.....


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. december 2008 af juventuz (Slettet)

#3 Vha. dine logaritmeregneregler


Svar #6
02. december 2008 af hbhbhb (Slettet)

Jeg kan godt se vi jeg skal bruge log , men den måde det bliver stil op giver ingen mening for mig .

For  du skriver 142,2 * 0,994 = 142,2* 0,994^x      hvor forskriften hedder y= 142,2*0,994^x .
Må du gerne bare fjerne y , og bliver det ikke minus 142,2 over 0,994 = x ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
02. december 2008 af Isomorphician

De 142,2 er hele befolkningen, eller med andre ord 100 % af befolkningen.

For at finde den værdi hvor befolkningstallet er aftaget med 10 % findes ved at trække 10 % fra 100 %, altså 90 %.

90 % kan også skrives som 0,9, og derfor ganges 142,2 med 0,9 for at finde den værdi der beskriver 90 % af hele den oprindelige befolkning.

Den værdi sættes så lig udtrykket for for befolkningsudviklingen (y)

Nu har du så at y skal være lig 142,2*0,9, og at y skal være lig 142,2*0,994x:

y = 142,2*0,9

y = 142,2*0,994x

Når du har to udtryk der beskriver det samme, kan du sætte udtrykkene lig hinanden:

142,2*0,9 = 142,2*0,994x

Ved at dividere med 142,2 på begge sider fås:

0,9 = 0,994x

Vha. logaritmeregnereglerne fås:

log(0,9) = x*log(0,994)

Ved division med log(0,994) på begge sider fås:

log(0,9)/log(0,994) = x


Skriv et svar til: eksponentiel, befolkningstal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.