Fysik

Luftmodstand

02. december 2008 af kjew (Slettet)

Hey.

Jeg sidder godt fast i at regne en ballistisk kurve hvor man medregner luftmodstanden. Jeg tænkte om der var nogle med nogle tips?..

Jeg har tilføjet et dokument hvor jeg har en formel jeg arbejder på. Alt hvad der er med fed er noget jeg er itvivl om og ikke forstår helt.

På forhånd mange mange tak :) -Kjew

Vedhæftet fil: hjælp-luftmodstand.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2008 af peter lind

Jeg har aldrig kunnert læse de filer, der gemmes via studieportalens fildeling, så jeg vil bede dig om at lægge den ind i en anden fildelingsservice.


Svar #2
03. december 2008 af kjew (Slettet)

helt iorden har brugt megaupload

word 2007
http://www.megaupload.com/dk/?d=6YFYSXXW

word2003
http://www.megaupload.com/dk/?d=GG3RETR4

Håber det hjalp :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. december 2008 af peter lind

Der gælder kraft=masse*acceleration (Newtons anden lov). Da man skal finde bevægelsen er det acceleration man er interesseret i. Den får man så ved at dele med massen.

Det skal lige tilføjes at der inden divisionen er tilføjet tyngdekraften til gnidningsmodstanden.

Oversat betyder det at gnidningskraften og dermed accelerationen er proportional med kvadratet på hastigheden og i den modsatte retning af hastigheden.  Skrevet kort kan man skrive som vektorligning     a=-k|v|v+g. Dernæst skrives det ud efter vandret retning(x) og lodret retning ( y) I vandret retning er der ingen tyngdekraft, så den indgår ikke så

ax=-k|v|vx

Lodret peger tyngdekraften nedad altså i y-aksens nedadrettet retning

ay=-k|v|vy-g eller mere samlet

a=(ax, ay)=  (-k|v|vx, -k|v|vy-g)

I det følgende integrerer han de to ligninger, som om højre side er en konstant. En stamfunktion til en konstant er konstanten gange t + en integrationskonstant, her hastigheden til tiden t=0.

Som der står er højre side ikke en konstant så resultatet er forkert. Hvis man imidlertid nøjes med at se på meget små tidsintervaller kan den betragtes som konstant. Ser man på definitionen af differentialkoefficienet får ma den ved at foretage en grænseovergang for ?t ->0 af (f(t+?t)-f(t))/?t. For meget små værdier af ?t har man så (f(t+?t)-f(t))/?t ≈f'(t) eller (f(t+?t)-f(t)) ≈ f'(t)?t <-> (f(t+?t) ≈ f(t)) + f'(t)?t

Man kan ved at bruge dette regne sig stykkevis frem til at finde banekurven.


Skriv et svar til: Luftmodstand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.