Kemi

Opløselighedsprodukt II

07. december 2008 af Tandra (Slettet)

OPGAVE:

Til en blanding af 40 ml 0,10 M BaCl2 og 40 ml 0,10 M CaCl2 sættes 20 ml 0,50 M Na2SO4-opløsning.

Beregn [Ba2+] og [Ca2+], når ligevægt er indtrådt.

K_o(BaSO4) = 1,5*10^-9 M^2 og K_o(CaSO4) = 6,1*10^-5 M^2.

Hvordan skal jeg gribe denne opgave an? Jeg er ikke vant til at der er to stoffer i opløsningen, som udfældes. Et hint, tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. december 2008 af mathon

[Ba2+] = (0,040 L)*(0,10 mol/L)/(0,1 L) = 0,4 M

[Ca2+] = (0,040 L)*(0,10 mol/L)/(0,1 L) = 0,4 M

[SO42-] = (0,020 L)*(0,50 mol/L)/(0,1 L) = 1 M

[Ba2+] *[SO42-]  = (0,4 M)*(1 M) = 0,4 M2 .....................


Svar #2
07. december 2008 af Tandra (Slettet)

Hmm, er det ikke 0,040 M og 0,100 M?

Jeg beregner så K_o for dem begge og ser at opløselighedsproduktet er overtrådt i begge tilfælde, dvs. der udfældes B/CaSO4. Men jeg forstår ikke hvordan jeg skal beregne restkoncentrationen? Sker der ikke en fuldstændig udfældning?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. december 2008 af mathon

[BaSO4]rest = √(1,5*10-9 M2)  =  [Ba2+(aq)]

[CaSO4]rest = √(6,1*10-5 M2) = [Ca2+(aq)]

[SO42-(aq)] = 0,2 M + √(1,5*10-9 M2) + √(6,1*10-5 M2) ≈ 0,2 M


Svar #4
07. december 2008 af Tandra (Slettet)

Hmm, facit siger

[Ba^2+] = 6,6*10^-8 M

[Ca^2+] = 2,7*10^-3 M

Hvis jeg regner det i #3 får jeg 3,9*10^-5 M og 7,8*10^-3 M. Er det måske en fejl i facit?


Svar #5
08. december 2008 af Tandra (Slettet)

Nogen der kan bekræfte mathons beregninger og evt. sige at facit er forkert? For jeg er lidt på herrens mark i denne opgave.


Svar #6
09. december 2008 af Tandra (Slettet)

Fandt selv ud af den :)


Skriv et svar til: Opløselighedsprodukt II

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.