Kemi

Hydrogenindex ?

11. december 2008 af sevgi07 (Slettet)

Hvordan beregner man hydrogenindex'et?

Spørgsmålet lyder; Hydrogenindexet for et stof med bruttoformlen C7H5NO4 er 6

Så ska man svare 'ja' eller 'nej' ..

Håber nogen kan hjælpe :s


Svar #1
11. december 2008 af sevgi07 (Slettet)

??


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. december 2008 af Arctan (Slettet)

Hvis det er det jeg tror det er, så bruges flg. formel:

Hindex = NC - (1/2)NH + (1/2)NN - (1/2)NHal + 1

...hvor N{x} angiver antal atomer.

Det giver rigtigt nok Hindex = 6 for C7H5NO4.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. december 2008 af Arctan (Slettet)

Det passer også meget godt med, at der er netop seks dobbeltbindinger i fx 2-nitrobenzoesyre (C7H5NO4). (Som en sidebemærkning kan tilføjes, at man normalt ikke opfatter overlapningen af pi-orbitaler i ringsystemet som 3 stk. dobbeltbindinger, men bare delokaliserede elektroner).


Svar #4
11. december 2008 af sevgi07 (Slettet)

okay tusind tak!!


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. december 2008 af guccigucci (Slettet)

Jeg sidder med et lignende spørgsmål, men jeg kan altså ikke få udregningen her til at give 6.. Når jeg sætter ind i formlen som Arctan har skrevet for jeg Hydrogenindexet til at være = 4 for C7H5NO4.

Håber der er en der måske lige kan vise det...


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. december 2008 af Arctan (Slettet)

 Hindex = 7 - (1/2)·5 + (1/2)·1 - (1/2)·0 + 1 = 6


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2008 af guccigucci (Slettet)

Nu kan jeg se hva jeg har gjort galt... Jeg satte 4 ind i stedet for 0 fordi jeg troede oxygen skulle med..


Skriv et svar til: Hydrogenindex ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.