Kemi

Reaktionsmekanisme

13. december 2008 af Eris (Slettet)

Jeg sidder med min SRP, hvor jeg beskæftiger mig med reaktionshastigheder. Desuden skal jeg udlede en reaktionsmekanisme for min reaktion -so far so good. MEN!

Jeg kan simpelt ikke gennemskue tricket med reaktionsmekanisme. Jeg har skrevet en op, hvor der er fire trin, det andet trin er langsomt og det er selvfølgelig det hastighedsbestemmende trin. Alle reaktioner går begge veje, men jeg ser bort fra den modgående reaktion i andet trin (altså det hastighedsbestemmende) -det skal jeg for øvrigt også forklare, men det er en anden sag.

Hvad gør jeg derfra mht. mit hastighedsudtryk, hvordan beviser jeg, at min reaktionsmekanisme er rigtig? (det er den, jeg har helt selv lånt den fra bogen xD


Svar #1
13. december 2008 af Eris (Slettet)

For god ordens skyld skulle jeg måske lige nævne at det er en syrekatalyseret reaktion imellem diiod og acetone, de to første trin er en omlejring fra en keton til en enol, som katalyseret af H+ som derefter gendannes i trin 2. Enolen adderer I2 til dobbeltbindingen i trin 3 og i 4. trin sker der en elimination af H+


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2008 af che123 (Slettet)

følger med her ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2008 af Arctan (Slettet)

Er trin 2 det trin hvor oxoniumionen (H3O-C(=O(+)H)-CH3) omdannes til enolen (H3C(OH)=CH2)?

I så fald må vi kunne skrive:

d[Enol]/dt = k_1[Ox_ion] - k_2[I2][Enol]

hvor k_1 er hastighedskonstanten i trin 2 (= dannelsen af enol), idet vi lader trin 2 være irreversibel; og k_2 er hastighedskonstanten i trin 3 (= dannelse af 1-iodpropan-2-on).

Men du må hellere beskrive processerne nærmere før at jeg tør love noget!


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. december 2008 af Arctan (Slettet)

H3O-C(=O(+)H)-CH3 

skulle have været

H3C-C(=O(+)H)-CH3


Svar #5
14. december 2008 af Eris (Slettet)

Reaktionen forløber således:

1) CH3-C(=O)-CH3 + H+ omdannes ved en reversibel reaktion til CH3-C(=O+-H)-CH3 -hurtig reaktion

2) CH3-C(=O+-H)-CH3 omdannes ved en irreversibel reaktion til CH3-C(-O-H)=CH2 + H+ langsom

3) CH3-C(-O-H)=CH2 + I2 omdannes ved en reversibel reaktion til CH3-C(-I)(-O-H)-CH2I hurtig

4) CH3-C(I)(O-H)-CH2I omdannes ved en reversibel reaktion til CH3-C(=O)-CH2I + H+ + I- hurtig

Det jeg prøver at kommunikere med C(-I)(-O-H) er at der er bundet både et I og O-H på C-atomet

Jeg skal simpelthen forstå teorien bag dette her, hvordan beviser jeg at min fundne reaktionsmekanisme er korrekt?

Mit hastighedsudtryk er for resten v = k*[acetone]*[HCl]


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. december 2008 af Arctan (Slettet)

Fra trin 1 har vi, at

Kc = [AH+]/([A][H+]) ⇔ [AH+] = K[A][H+] (hvor Kc er ligevægtskonstanten)    (i)

Fra trin 2 har vi, at

d[E]/dt = k1[AH+] - k2[I2][E]    (ii)

Fra trin 3 og 4 (begge hurtige trin) har vi, at

d[A-iod]/dt = k2[I2][E]      (iii)

Vi lader d[E]/dt = 0 fordi vi regner med steady-state betingelser, så fra (ii) haves

0 = k1[AH+] - k2[I2][E] ⇔ [E] = k1[AH+]  /  k2[I2] = k1(Kc[A][H+])  /  k2[I2]   (iiii)

(i) og (iiii) indsættes i (iii), så

d[A-iod]/dt = k2[I2][E] = k2[I2]k1Kc[A][H+]  /  (k2[I2]) = k1Kc[A][H+]

Lad k = k1Kc, så

d[A-iod]/dt = k[A][H+]

eller

v = k[A][H+]

Altså afhænger hastigheden utroligt nok ikke af halogenkoncentrationen. Grunden til, at vi kan lade trin 2 være irreversibel skyldes, at enolen reagerer meget hurtigere med halogenet end hydrogenionen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. december 2008 af Arctan (Slettet)

For en sikkerheds skyld bør der nok være en habil kemiker der kigger udregningerne og principperne i #6 igennem.


Svar #8
14. december 2008 af Eris (Slettet)

Du er simpelthen en perle! :D Nu har jeg noget jeg kan arbejde ud fra, det er rigtig rigtig fedt :)


Svar #9
14. december 2008 af Eris (Slettet)

Det giver rigtig god mening, synes jeg, men hvad er forklaringen på, at d[E]/dt = k1[AH+] - k2[I2][E] kan lade sig gøre?


Svar #10
14. december 2008 af Eris (Slettet)

Når man har to hurtige, reversible reaktioner lige efter hinanden, ser man så bort fra den modgående reaktion?


Skriv et svar til: Reaktionsmekanisme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.