Matematik

halveringskonstant for eksponentielfunktion

19. december 2008 af tawer (Slettet)

 hej jeg skal bevise halveringkonstanten for en naturlig eksponentielfunktion 

men der står ikke rigtig noget i bogen.

er der nogen som kan hjælpe? tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2008 af mathon

f(x) = b*e-kx   b,k € R+

f(X½) = ½b = b*e-kX½

e-kX½ = (1/2)     som logaritmeret giver

-kX½ = ln(1/2) = -ln(2)   ganget med -1

kX½ = ln(2)

                                                                  X½ = ln(2)/k


Svar #2
19. december 2008 af tawer (Slettet)

 jeg forstår ikke hvorfor det bliver det i linje 2 så derfor hele ikke de andre.

kan jeg få lidt mere forklaring ??

tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. december 2008 af mathon

...det var med udgangspunkt i 0
men
kan naturligvis være et vilkårligt udgangspunkt:
f(xo) = b*e-kxo

f(xo+X½) = ½f(xo) = b*e-k(xo+X½)

½f(xo) = b*e-k(xo) *e-kX½ = f(xo)*e-kX½    som divideret med f(xo) giver

½ = e-kX½                                             som logaritmeret giver

ln(½) = -kX½

-ln(2) = -kX½                                        som ganget med -1 giver

ln(2) = kX½

                                                               X½ = ln(2)/k


Svar #4
19. december 2008 af tawer (Slettet)

 men det skal jo give X½ = -ln(2)/k ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. december 2008 af mathon

...X½ er den forøgelse af xo, Δx, som giver en halvering af yo = ½f(xo)

og kan derfor også skrives:

f(xo+Δx) = ½f(xo) = b*e-k(xo+Δx)

½f(xo) = b*e-k(xo) *e-kΔx = f(xo)*e-kΔx som divideret med f(xo) giver

½ = e-kΔx som logaritmeret giver

ln(½) = -kΔx

-ln(2) = -kΔx som ganget med -1 giver

ln(2) = kΔx

                                                Δx = X½ = ln(2)/k


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2008 af mathon

...ikke hvis du taler om halveringskonstanten...

se
http://peecee.dk/upload/view/97785


Svar #7
19. december 2008 af tawer (Slettet)

 jeg er desværre ikke med.

men jeg tænkt hvis vi nu har beviset for fordoblingskonstanten kan vi så ikke bare lave om på nogen fortegn og kom frem til halveringskonstanten, for det der med deltaX osv er jeg ikke helt med på..

og vi har fra bogen fået at vide at: T½ = -ln(2)/k 

så her er beviset for fordoblingskonstanten:

f(x+T)= 2*f(x) ?b*e^(k*(x+T)) =2*b*e^(k*x)

= k *(x+T)=ln?(2)+ k*x

= x+T= ( ln?(2)+k*x)/k

= T=ln(2)/k


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. december 2008 af mathon

                                                             X2 = ln(2)/k

                                                             X½ = ln(2)/k


Skriv et svar til: halveringskonstant for eksponentielfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.