Matematik

RSA-kryptering. Eulers sætning

19. december 2008 af hemlig (Slettet)

Hej

Er der nogen der kan hjælpe mig lidt?

Hvordan kan det være, at det følger at d kan beregnes således:

d=e-1modφ(n) ⇔eφ(φ(n))-1(modφ(n))

Forstår ikke helt hvordan man kommer frem til at det er det samme..

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2008 af peter lind

Der gælder akφ(n)+1 ≡a mod n. Man ønsker nu at finde e og d så e*d = kφ(n)+1, hvor k er et naturligt ta,l idet der så vil gælde ae*d ≡ a mod n; men e*d=kφ(n)+1 er det samme som at e og d er hinandens inverse mod φ(n)


Svar #2
19. december 2008 af hemlig (Slettet)

hmm.. den sætning kan jeg ikke rigtig finde i mine bøger.. Er lidt forvirret.. er det som jeg har skrevet så ikke korrekt ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. december 2008 af peter lind

Ja det er den. Der gælder nemlig at  for e invertibel at eφ(m)≡1 mod φ(m) og dermed  e*eφ(m)-1 ≡ 1 mod φ(m) altså er eφ(m)-1 den inverse til e mod φ(m).

Noget andet er at dette er ret uanvendelig i brugen af RSA. φ(m) er nemlig meget svært at finde med de værdier man bruger i RSA. I praksis vil man bruge Euklids algoritme til at finde den inverse.


Svar #4
20. december 2008 af hemlig (Slettet)

TAk..

Ja, jeg har også skrevet at man i praksis bruger euklids algoritme til det, og så lagt et eksempel med burgen af den i bilag.

Det er egentlig mærkeligt at man i bøgerne så gennemgår den anden måde til at beregne den inverse på istedet for at arbejde med euklids algoritme


Skriv et svar til: RSA-kryptering. Eulers sætning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.